Nora skickades hem från psykakuten av misstag och hoppade från tredje våningen. Foto: Daniel Velasco
Foto: Daniel Velasco

Moa låstes in på rättspsyk - trots sitt självskadebeteende

"De har tagit tre år ifrån mitt liv"
1:35 min

Trots kritik fortsätter vården att låsa in patienter med självskadebeteende tillsammans med personer som begått brott. Det berättar P1 programmet Kaliber idag.

Kaliber i P1: Lyssna på hela reportaget i dag, söndag 12.00

Moa är en av dem, hon vårdades inlåst på en rättspsykiatrisk avdelning i nästan tre år. Hon kallar det tre förlorade år.

– De har tagit tre år ifrån mitt liv. Det går inte direkt att ta igen åren som har gått, säger hon.

Under nästan tre år vårdas Moa för sitt självskadebeteende på den rättspsykiatriska kliniken i Öjebyn utanför Piteå.

Men inspektionen för vård och omsorg, IVO tycker inte hon fått rätt vård. Moa fick bland annat över 100 elbehandlingar på drygt ett år. trots att det inte fanns stöd för att det kunde hjälpa Moa och IVO menar att Moa utsatts för risker.

Moa fick inte heller den psykologiska behandling som anses kunna hjälpa. Men chefsläkare Per-Axel Karlsson tycker inte de utsatt henne för risker och säger att de gjort det bästa de kunnat.

– Jag och alla som jobbar här gjorde så bra som vi kunde. Men den möjlighet vi hade då.

Trots flera års kritk mot att patienter med självskadebeteende, som inte är dömda till vård, ändå vårdas inom rättspsykaitrin så vårdades i slutet av november minst fem sådana patienter inom rättspsykiatrin, det visar en rundringning som Kaliber gjort.

Det planeras just nu för nationella enheter, där just självskadepatienter ska kunna få vård, men det alternativet kommer dröja enligt Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på SKL.

– Man ville först jobba med vad kan vi göra var och en och hur kan vi förbättra vården. Och jag tror att det fanns någon förhoppning också att skulle man göra det riktigt bra så skulle de här enheterna inte behövas. Och det tror jag är en felbedömning. Vi kommer att behöva det här, säger Wieselgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".