Stormen orsakade problem i Danmark och Norge

I Aalborg på norra Jylland rasade en gavel på ett fyravåningshus. Broar stängdes, träd blåste över vägar och många blev utan el.

I danska Aalborg blåste en cirka 50 kvadratmeter gavelvägg ner. Rasmassorna föll genom taket på en lägre byggnad och in i ett sovrum.

– Det var stor tur att den som bor där inte hade gått till sängs, säger Carsten Jacobsen, vice beredskapschef i Aalborg till den danska nyhetsnyrån Ritzau.

Ingen människa skadades men 29 personer evakuerades. Även i Fredrikshamn evakuerades ett bostadshus efter att yttermuren rasat, rapporterar Ritzau.

Passagerarna på ett lokaltåg utanför Köpenhamn fick evakueras natten till söndagen sedan ett träd vält över spåret.

Stora Bältbron stängde och i den västligaste delen av Limfjorden på Jylland väntades vattenståndet på söndagsmorgonen vara upp till två meter över det normala. Delar av hamnen i Vedbæk på norra Själland spärrades av eftersom vattnet steg över kajkanten.

Många färjeturer i Danmark ställdes in, men färjan Bergensfjord som går mellan danska Hirtshals och norska Bergen hann avsegla i fredags kväll innan stormen drog in.

På lördagskvällen låg färjan söder om Bergen, i ett försök att komma i lä undan orkanvindarna. Färjan kan inte gå in i hamnen i Bergen eftersom fendrarna som skyddar fartygsskrovet när det ligger vid kaj har blåst ut till havs.

En talesman för rederiet Fjordline förklarar för norska NRK att färjan inte kan segla vidare på grund av att vågorna i Nordsjön är upp till 14 meter höga.

– Vädergudarna rår vi inte över, och vi seglar vidare när kaptenen bedömer att det är säkert, säger Richard Ternblom.

Även Norge hukade under ovädret som norska vädertjänsten döpt till Nina.

Människor uppmanades att hålla sig inomhus på grund av den starka vinden. Stormen skapade problem i trafiken både till land och till sjöss, rapporterar NTB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".