Hyper Cacher, terror, Paris, Frankrike
1 av 4
Butiken Hyper Cacher som sålde judisk koshermat var mål för en terrorstattack, idag är platsen fylld av blommor. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio
Terror, Paris, Frankrike
2 av 4
Installation med pennor på Place de la Republique. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio
Terror, Paris, Frankrike
3 av 4
En ung tunisisk muslim som inte läser Charlie Hebdo, är ändå Charlie, terrorism är barbari, säger han. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio
Terror, Frankrike, Paris, blommor
4 av 4
Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio

Omfattande förberedelser inför manifestation

"En katastrof för demokratin"
1:16 min

I Paris pågår omfattande säkerhetsförberedelser inför den stora manifestation mot våld och för demokrati som ska genomföras senare idag. 5,500 poliser och militärer ska skydda transporter, byggnader och de hundratusentals människor, bland dem flera statschefer, som väntas delta.

Under det senaste dygnet har redan hundratusentals människor runt om i Frankrike deltagit i manifestationer för att hylla de oskyldiga dödsoffren i veckans terrorattacker. Bland annat utanför den judiska kosherbutik i östra Paris, där fyra män sköts ihjäl.

– Det är hemskt och en katastrof för demokratin, säger Elise om terroristdådet i kosherbutiken där hon själv brukade handla.

Lyckligtvis har vi en regering som försöker göra nåt åt problemet och det är bra, men faran finns fortfarande där, säger hon.

Mannen som sköt fyra judiska män i matbutiken just för att de var judar, hade strax efter dådet sagt till en radiokanal att han ville hämnas västs jakt på terrorister i Syrien och Mali. Och attentatsmännen som sköt 12 personer intill och på en tidningsredaktion har hävdat att de samarbetade med al-Qaida i Yemen.

Stämningen utanför matbutiken är dämpad, förutom blommor har många med sig franska flaggor. Fler och fler människor tillkommer, bland dem den franske premiärministern.

Många andra är judar, men Darfa Chaffey är muslim. Han är här för att fördöma terrorismen. Vi får inte ge efter för de islamistiska terroristerna, eller idioterna, som Darfa säger. De är för islam vad fotbollshuliganerna är för fotbollslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".