Svenska Sanna orolig för framtiden i Paris

1:57 min

En miljon människor förväntas delta i dagens manifestation i Paris där 5 500 extra poliser och militär har satts in för att skydda dagens demonstranter.

Svenska Sanna Slimani tror att attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo och den judiska matbutiken kommer påverka landet negativt.

– Jag tror att de som är muslimer kommer bli ännu mer utsatta för hot och rasism. Jag är gift med en muslim och jag har valt att inte använda mitt arabiska efternamn i jobbsammanhang för jag vet att jag skulle få mycket mindre jobb om jag använde det. Det kan vara svårt ibland till exempel att få banklån, man kan bli bemött ibland på ett ganska dåligt sätt om man ska gå till officiella myndigheter. Vi försöker alltid tona ner vår arabiska sida för det ses inte som något positivt.

Vad tänker du om det?

– Jag tänker att det är hemskt, särskilt när man har barn i det här landet. Även om de räknas som franska medborgare så kommer de alltid bli sedda som araber i första hand.

Sen i onsdags råder den allra högsta säkerhetsnivån i Paris och Sanna Slimani som jobbar under den amerikanska ambassaden här berättar att hon meddelades om attacken mot Charlie Hebdo av sin arbetsgivare.

– Jag fick ett telefonsamtal där det var en robotröst som talade om att det varit en skjutning vid Charlie Hebdo-tidningen och att säkerhetsnivån hade höjts i landet. Efter det andra attentatet i affären så ville ambassaden räkna all personal och då fick jag ett meddelande av min chef där hon frågade om allting var okej så att hon kunde rapportera till ambassaden.

Sanna Slimani säger att hon inte kommer gå på dagens manifestation.

– Jag har ett litet barn och jag känner att jag inte vill ta med henne dit även fast de säger att det kommer vara ett massivt säkerhetspådrag. Det är inte rätt plats för ett litet barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista