Margot Wallström (S), utrikesminister. Foto: TT
Margot Wallström (S), utrikesminister. Foto: TT

Wallström vill skicka svensk militär till Irak i kampen mot IS

2:05 min

Regeringen vill skicka militär personal till Irak för att där utbilda soldater som slåss mot de islamistiska extremisterna i IS. Det uppger utrikesminister Margot Wallström. Förslag ska läggas i riksdagen.

– Vi skulle kunna bidra och framförallt hjälpa Peshmergan att utbilda sig för att kunna bekämpa Isil. Vi menar att det är viktigt att vända på varje sten utan att avvika från våra huvudspår som faktiskt är att söka politiska lösningar och faktiskt också bidra humanitärt, säger Margot Wallström.

Regeringens förslag att hjälpa den kurdiska milisen Peshmergan med att rusta sig militärt har arbetats fram tillsammans med Finland som planerar att göra detsamma, enligt utrikesminister Margot Wallström.

Partiledare, försvarspolitiker, höga militärer och experter på försvars- och säkerhetspolitik har idag samlats i Sälen för Folk och Försvars årliga konferens.

Det är precis i inledningen av denna konferens som Wallström nu berättar om insatsen. Så här långt i processen ser det ut att gå under tyskt kommando, men först måste förslaget förankras hos riksdagen.

– Det skulle innebära att vi skickar inte en jättestor styrka men ändå ett antal militära rådgivare som kan hjälpa till med utbildningsinsatser för framförallt Peshmergan, säger Margot Wallström till Ekot.

Vad skulle utbildningen gå ut på?

– Det är ju en militär utbildning så att det är för att de ska vara effektivare och för att vi ska kunna föra med oss de kunskaper och erfarenheter som svensk militär har. Vi behöver bli effektivare i sätten att möta hoten från Isil och hejda deras framfart och vi har undersökt alla möjligheter hur vi kan ytterligare bidra.

Så här långt är det inget som tyder på att regeringen inte får gehör för förslaget om å skicka svensk militär till Irak.

Men skiljelinjen var desto tydligare mellan blocken när Nato-frågan diskuterades. Alliansens partier vill nu gemensamt att ett medlemskap utreds.

– En klok regering som vill nå enighet bör lyssna om fyra partier av sex nu säger att man vill ha en Nato-utredning. Vi kräver inte att vi ska säga ja till medlemskap till Nato utan detta är en utredning vi begär, säger Folkpartiets partiledare Jan Björklund.

Men att sjösätta en utredning skulle skapa osäkerhet och skicka fel signal om alliansfriheten. Dessutom skulle det stjäla tid från det blocköverskridande försvarspolitiska samarbetet, menar Wallström:

– Vill vi ha en fråga som verkligen inte förenar oss och visar att vi är ett land som håller ihop mot de här stora frågorna som är ett hot mot vår säkerhet, då kan man välja något som splittrar oss. Och det har de gjort, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista