Widman: Ett tydligt tecken på provokation

1:27 min

En tydlig provokation. Så kommenterar Försvarsutskottets ordförande, Allan Widman (FP), dagens uppgifter om att en misstänkt ubåt strax efter den stora ubåtsjakten i höstas fotograferats mycket långt in i Stockholms farleder.

– Om de här uppgifterna stämmer, och man har ett så oblygt uppträdande i direkt anslutningt till vår huvudstad, då är detta ett prov på en enastående fräckhet.

Dagens Nyheter publicerade i dag uppgifter om att försvaret, 31 oktober, jagat en misstänkt ubåt utanför Lidingö, bara kilometer från centrala Stockholm.

Händelsen, som inträffade bara en vecka efter att höstens uppmärksammade ubåtsjakt i Stockholms skärgård avslutats, har hittills inte varit känd. Men nu är den bekräftad av Försvarsmakten.

Allan Widman, folkpartist och ordförande i försvarsutskottet, är inte förvånad.

– Att det nu kan finnas ytterligare exempel på att det kan finnas främmande undervattensverksamhet kommer nog inte som någon stor överraskning. Utan det här bildar ett mönster som vi dessvärre inte kan utgå ifrån att slippa oss se även framöver, säger Widman.

Statsministern var informerad om händelsen, men Allan Widman tycker att Försvarsmakten borde ha gått ut med dagens uppgifter själva.

– Det måste falla på Försvarsmakten att bestämma när och hur man informerar. Men det är klart att när det här sker i anslutning till en mycket uppmärksammad operation som har skett en kort tid innan så är förstås risken att uppgifterna ska komma ut ändå mycket stor, säger han.