Tomas Ramberg kommenterar de politiska partiernas inställning till ett svenskt Nato-medlemskap. Foto: TT / Sveriges Radio
Tomas Ramberg kommenterar de politiska partiernas inställning till ett svenskt Nato-medlemskap. Foto: TT / Sveriges Radio

Ramberg: Frågan om Nato splittrar politiska partierna

Natofrågan splittrar de svenska partierna, oenigheten finns även inom de politiska blocken. Så analyserar Ekots inrikespolitiske kommentator, Tomas Ramberg, läget i den heta frågan som just nu diskuteras för fullt på Folk och försvar i Sälen.

Folkpartiet vill till exempel gå med direkt medan Centern håller med regeringen om att Sverige ska vara alliansfritt. Men igår enades alliansledarna ändå om en sak.

Moderaterna ansluter sig till Centerns och Kristdemokraternas krav på att starta en utredning om vad ett Natomedlemskap skulle betyda för Sverige.

Folkpartiledaren Jan Björklund ser en utredning som "början på en resa mot Nato medlemskap" medan centerns Annie Lööf  anser att det bara handlar om att ta reda på fakta.

En ganska bräcklig enighet kan tyckas. Men tillräcklig för att uppträda som en gemensam opposition mot regeringen i försvars- och säkerhetspolitiken. Regeringen säger än så länge nej till utredning så konflikten tycks klar.

Det första testet på den färska Decemberöverenskommelsen blir alltså något så torrt och ospännande som ett krav på att tillsätta en utredning. Just försvarsfrågan var ju den enda svåra fråga som överenskommelsen utlovade enighet om.

Återstår nu att se vilken sida som viker ner sig, frågan framstår inte som tillräckligt tung för att spräcka ett helt försvarsbeslut. Det räcker inte att opinionen för ett Natomedlemskap växt på senare tid. Väljarna måste också uppfatta saken som viktig för att den ska vara värd att ta allvarlig strid om.

Stefan Löfven å sin sida har utlovat samarbetsanda och överenskommelser. Samtidigt som Socialdemokraterna bestämt sig för att inte släppa försvarsfrågan till de borgerliga. Regeringen torde därför vara beredd att göra vissa eftergifter för att inte ge poäng åt motståndarna.

Men i försvarsdiskussionerna finns andra, kanske svårare saker, där partierna också går åt olika håll.  På vänstersidan finns i grunden den djupaste skiljelinjen om krigsmaktens budget.

Inom alliansgruppen vill Folkpartiet vara det parti som kräver störst satsningar på militären. I sina förslag inför valet i somras ville Björklund gå längre än till exempel Centerns Annie Lööf.

I dag talade FP-ledaren om att öka satsningen med "miljarder". Moderaterna brottas internt med sin  trovärdighet i försvarsfrågan efter tidigare besparingar i regeringsställning.

Man ska alltså inte utgå ifrån att alla sex partierna kan enas om ett gemensamt försvarsbeslut 2015. Behovet av att profilera och opponera sig har växt inom borgerligheten efter den starka interna kritiken mot Decemberöverenskommelsen. 

I försvarsfrågan vill några av dem visa åtminstone en symbolisk framgång för att känna att de har oppositionshedern i behåll.

Mer om Kommentar & analys

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".