Militärer patrullerar framför Eiffeltornet i Paris. Foto: TT
Militärer patrullerar framför Eiffeltornet i Paris. Foto: TT

Militärer placeras vid känsliga platser i Frankrike

Ekots Maria Sjöqvist rapporterar från Paris
2:19 min

Efter terrordåden i Frankrike sade försvarsministern Jean-Yves Le Drian i dag, efter ett möte med president Francois Hollande, att 10 000 militärer ska placeras ut vid det han kallade "känsliga"platser i Frankrike.

Frankrikes premiärminister, Manuel Valls, har tidigare sagt att 5 000 poliser avdelats för att bevaka judiska skolor i landet.

Valls har även sagt att Amedy Coulibaly, den man som mördade en polis och sedan genomförde terrordådet mot en judisk affär i Paris, "utan tvivel" hade minst en medhjälpare. Han sade att polisen kommer att fortsätta jakten på den eller de personerna.

I dag inleddes en ny vecka med en helt ny vardag för fransmännen, efter förra veckans dödliga terrordygn med attacken mot satirtidskriften Charlie Hebdo och två olika gisslansituationer.

Veckan avslutades i går med stora manifestationer mot våld runt om i Frankrike. "Jag är Charlie" täckte gatorna, inte minst i Paris där minst 1, 5 miljoner manifesterande gick ut på gatorna.

– Frankrike är i dag uppfyllt av den historiska miljonmarschen som genomfördes här igår, det görs till och med jämförelser med befrielsen efter andra världskriget, beskriver Maria Sjöqvist, Ekots utsända på plats i Paris.

Till Place de la Republique, den plats i Paris som blev centrum för den stora manifestationen i huvudstaden, kommer människor även i dag för att tända ljus och läsa vad som står på kort som lagts ut. Det är ännu tårar i många fransmäns ögon, berättar Maria Sjöqvist:

– Det är fortfarande glädjen efter den stora manifestationen, där så många människor stod tillsammans. Samtidigt finns allvarsamheten där, och många har frågor inför framtiden, säger hon.

Vad är det för frågor som folk ställer?

– I båda tv-programmens morgonsoffor och tidningarnas ledarsidor ställs det i dag frågor. Nu har man stått enade, opposition och regering har varit tillsammans med olika grupperingar, men nu måste det bli någonting mer än vackra ord.

Den liberala tidningen l'Opinion undrar på ledarplats vad det ska tjäna till att Frankrike står enade. Nu måste det komma konkreta åtgärder för att denna typ av terrorattacker inte kommer inträffa igen.

– Det finns då olika förslag. Det pratas om att förstärka polis, vapenmakt och samarbetet i Europa, säger Maria Sjöqvist.

Hur fortsätter nu polisarbetet i Frankrike?

– Säkerhetsläget är fortsatt på högsta nivå här. Nu väntas man då förstärka ytterligare med mer militär och polis som ska övervaka känsliga ställen runt om i landet. Men det är inte så här i Paris, att det känns som en belägrad stad där det skulle vara polis och militär överallt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".