Carl Haglund, Finlands försvarsminister och Peter Hultqvist, Sveriges försvarsminister. Foto: TT
Carl Haglund, Finlands försvarsminister och Peter Hultqvist, Sveriges försvarsminister. Foto: TT

Nu dejtar Sverige och Finland om mer samarbete i försvaret

Finlands försvarsminister: Får se om det blir förlovning
1:31 min

Sverige och Finland fördjupar försvarssamarbetet mellan bland annat flygvapnet och marinen. Det finsk-svenska samarbetet gäller än så länge bara i fredstid men lägger grunden, förklarar Finlands försvarsminister Carl Haglund.

– Vi är inne i någon typ av dejtingstadie i vårt förhållande. Om det sedan blir någon förlovning eller giftermål återstår att se men man ska inte dra förhastade slutsatser i såna här sammanhang, säger Haglund till Ekot.

I dag presenterar försvarsminister Peter Hultqvist och Finlands dito, Carl Haglund, hur långt länderna har kommit i det fördjupade försvarspolitiska samarbete som påbörjades för snart ett och ett halvt år sen. 

Det innebär bland annat gemensamma övningar för marinen och flygvapnet, men även ett samarbete på det politiska planet mellan försvarsdepartementen för att bättre kunna operera tillsammans.

Haglund utesluter inte att det finsk-svenska samarbetet, som i dag bara gäller i fredstid, i framtiden också kan utvecklas till en ömsesidig skyldighet att hjälpa varandra vid kris.

– Om vi en vacker dag landar i att vi lovar ett förbinda oss också i kris utesluter jag inte, det har vi inte förberett. För egen del utesluter jag det inte som tanke, men det är mer på ett visionärt plan och inte något som är aktuellt i dag, säger Carl Haglund.

Rysslands ökade aggressioner har enligt finske försvarsministern intensifierat arbetet. Haglund säger dock att krisen i Ukraina inte har något att göra med att man påbörjat arbetet.

– Men det är en tråkig påminnelse om att Europa inte är befriat från militära konflikter. Och det har varit en påminnelse om varför man behöver ha ett trovärdigt försvar och ytterligare ett incitament att lyckas med det arbete vi har gjort, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".