Foto: TT
Försäkringskassan och Inspektionen för vård och omsorg, funktionshindrad man i rullstol. Foto: TT

Myndigheterna vill inte ta ansvar för assistansbolagens mutor

IVO: Det ligger hos Försäkringskassan
2:30 min

Många assistansbolag använder sig av mutor för att kunna locka funktionshindrade till sina företag. Men varken Försäkringskassan, som betalar ut pengarna, eller IVO ,som ska kontrollera att omsorgen ska utföras på ett bra sätt, tycker att ansvaret om mutorna ligger på deras bord.

Egna erfarenheter av #assistansfusk? Dela med dig på sociala medier

I dag berättar Ekot om de många assistansbolag som använder sig av mutor som utlandsresor, datorer, tv-apparater, förmånliga lån och pengar för att locka funktionshindrade till sina bolag.

– Vi känner till detta naturligtvis, vi hör ju på radio tv som alla andra. Men det är ingenting som vi har sett eller ingenting som vi har sett i våra utredningar, och ingenting vi pratar med våra samarbetspartners heller. Det är väl något som IVO får titta på, säger Thomas Falk, enhetschef på Försäkringskassan.

Vad tycker du om det, det är skattebetalarnas pengar som går till resor och så vidare, det skulle ju gå till de svagaste i samhället?

– Hur vårdbolagen fullgör sitt uppdrag det är en fråga för IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Det är ingenting som vi ombesörjer. Jag skulle säga att det är en ickefråga för oss, det är en politisk fråga, säger Falk.

Gunnar Moa är enhetschef på IVO, Inspektionen för vård och omsorg som utfärdar tillstånd till assistansbolagen och även granskar deras arbete.

Även IVO känner till mutorna inom assistansbolagen som fenomen, men myndigheten har inte vidtagit några åtgärder för att komma till rätta med problematiken.

– Jag känner inte till att vi har gjort något speciellt för att hantera det här som man skulle kunna betrakta som marknasföringsaktiviteter. Det kan inte jag säga att vi har hanterat på något särskilt sätt, och jag kan inte se att det ligger inom ramen för vårt tillsynsansvar, säger Gunnar Moa.

Men när vi pratar med Thomas Falk, enhetschef för Försäkringskassan, så hänvisade han till IVO och att det är en del av ert uppdrag?

– Återigen. I den mån det påverkar kvaliteten och lämpligheten så är det naturligtvis inom vårt uppdrag. Men det här är typiskt en sån här fråga som man måste hantera i samverkan mellan de olika myndigheterna som har tillsyn över den här verksamhet så att man kan klara ut: vad är det för frågor som ska ligger hos vilken myndighet.

Här handlar det ju om fall där någon får pengar för att välja ett visst assistansbolag, eller dyra varor?

– Då är det ju primärt Försäkringskassan att se till hur de här skattemedlem används. Det ligger inte hos IVO att ha tillsyn över det, säger Gunnar Moa.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".