Flygplan
Foto: TT

Fyra flygplan utsatta för laserbeskjutning ovanför Orust

"Risken är att piloterna bländas"
1:41 min

Fyra flygplan ska ha blivit beskjutna med laser i går när de passerade Orust. Händelserna har polisanmälts, och det kan handla om luftfarssabotage.

– Man anger att plan som flugit utefter västkusten, har blivit belysta med någonting man kallar vit laser. I nuläget vågar jag inte svara på vad vit laser innebär, säger Björ Blixter, presstalesman för Polisens västra region.

Planen flög från Oslo respektive Stockholm, och befann sig på mellan 6 000 respektive 12 000 meters höjd.

Tidigare laserbeskjutningar mot flygplan och andra fordon har främst gjorts med grön laser. Enligt Strålsäkerhetsmyndighetens presstjänst skall skillnaderna mellan olika lasersorter inte vara avgörande för strålningens effekter.

– Flygpersonalen säger att man blivit belysta när kabinerna varit upptända. När man släckt har beskjutningen upphört, säger Björ Blixter.

2009 rapporterades 66 fall av laserbeskjutning mot flygplan. Från 2010 till 2013 var det mellan ungefär 120 och 140 fall per år, men ifjol minskade beskjutningarna till 98.

Söndagens fyra beskjutningar vid Orust kan vara luftfartssabotage, ett brott som kan ge fängelse i fyra år. Bedöms brottet som grovt kan straffet bli på livstid, beroende på hur många som utsatts för fara.

Per Fröberg, som är pressansvarig på Luftfartsverket, känner inte till att laserbeskjutning mot flygplan har medfört några allvarligare incidenter, men bara att det förekommer ser han som ett stort problem, eftersom det skapar risker för alla ombord.

– Risken är att piloterna bländas, eller att det händer ännu värre saker och att de därmed inte blir förmögna att hantera flygplanen så som de skall kunna, säger Per Fröberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".