17-åriga "Kim" utvisas till Kina. Foto: SR/TT
17-åriga "Kim" utvisas till Kina. Foto: SR/TT

17-åring utvisas till Kina – riskerar avrättas

"Kommer leda den här pojken till en säker död"
2:22 min

En sjuttonårig pojke som säger sig komma från Nordkorea ska utvisas till Kina. Det har Migrationsverket fastslagit efter att pojkens advokat försökt stoppa utvisningen. Enligt pojkens advokat riskerar han att skickas direkt från Kina till Nordkorea. Där riskerar han att sättas i fångläger eller till och med avrättas. Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer tillbakavisar kritiken.

– Vi säger i beslutet att vi inte betvivlar att han talar koreanska men vi tycker fortfarande inte att han gjort sannolikt att han är nordkoreansk medborgare.

Ekot berättade i höstas om 17-åringen som vi kallar Kim. Han säger sig komma från Nordkorea, men Migrationsverket och Migrationsdomstolen har slagit fast att han är hemmanhörande i Kina och ska utvisas dit.

Och som vi tidigare berättat hade handläggningen av Kims ärende brister. Till exempel stavade Migrationsverket fel på ortnamn som Kim uppgav i Nordkorea och när de felstavade orterna inte hittades via en Google-sökning drog handläggaren slutsatsen att orterna inte fanns och att Kim ljög.

När en språkanalys skulle göras för att fastställa Kims ursprung anlitades det kritiserade språkanalysföretaget Sprakab som drog slutsatsen att Kim är kines trots att deras egen språkexpert ansåg att han var nordkorean.

I förra veckan fick Kim beskedet. Hans resningsansökan har avslagits. Han ska skickas till Kina.

– Jag är rädd att Kina kommer att skicka mig till Nordkorea, att de kommer att döda mig.

Kims advokat Arido Degavro är mycket kritisk till beslutet.

– Kina är Nordkoreas närmaste allierade och det är även så att Kinas officiella hållning är att de inte erkänner nordkoreanska avhoppare som politiska flyktingara utan de menar att de här personerna är ekonomiska flyktingar. Det finns tydliga exempel på att Kina sänder tillbaka avhoppade nordkoreaner som tagit sig in till landet, säger Arido Dagrayro.

Enligt en FN-rapport som kom förra året har Kina ett systematiskt samarbete med Nordkorea. Det finns också flera exempel på att Kina har skickat nordkoreanska flyktingar till Nordkorea.

Men enligt Fredrik Beijer är inte FN-rapporten relevant i det här fallet.

– Vi är väl medvetna om att Kina inte är ett säkert land för nordkoreanska medborgare eller för asylsökande i stort och därför är den rapporten inte relevant i det här beslutet. Här handlar det bara om han gjort sannolikt om sitt medborgarskap i Nordkorea eller inte, säger han.

Enligt Fredrik Beijer finns ingen risk med att skicka pojken till Kina, så länge som Kina accepterar honom som kines. Men enligt Arido Degavro är det ett resonemang som inte håller.

– Vad de gör är att föra ett cirkelresonemang som i slutändan kommer leda den här pojken till en säker död, säger Arido Degavro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".