Hundratals gruvarbetare strejkar under jord

"Vi, fackförbunden och gruvarbetarna, säger bestämt nej"
1:31 min

I Polen pågår en stor gruvstrejk sedan regeringen aviserat omställningar i landets största gruvbolag och stängning av flera gruvor. Flera hundra gruvarbetare befinner sig under jord och vägrar komma upp.

– Den här planen kommer inte leda till något alls eftersom vi, fackförbunden och gruvarbetarna, säger bestämt nej!

Det meddelade gruvfackens ordförande i Polen häromdagen, när facket avbröt förhandlingarna med regeringen utan någon vidare överenskommelse.

Mer än 3 000 arbetare är uttagna i strejk runtom i Polen, och över 500 av dem befinner sig nere i gruvorna och vägrar lämna dem.

Orsaken till strejken är de stora nedskärningar som planeras i den Polska statens stora gruvbolag Kompania Węglowa, som är EU:s största kolproducent med 49 000 anställda.

Bolaget har gjort stora förluster de senaste åren, då kolpriserna gått ner på grund försvagad ekonomisk tillväxt i både Polen och flera andra länder.

Få har trott att den polska regeringen skulle våga ge sig in i konflikt om landets gruvor så nära inpå de kommande presidents- och parlamentsvalen i landet

Senare i eftermiddag har premiärminister Ewa Kopacz lovat att personligen träffa gruvarbetarna, sen hon kommit tillbaka till Polen efter gårdagens anti-terrormanifestation i Paris.

Hon har tidigare sagt att det enda alternativet till den stora omstruktureringen av gruvnäringen är omedelbar konkurs för Kompania Węglowa, med ännu fler arbetslösa som följd.

I de gruvor som väntas stängas arbetar i dag 11 000 personer.

Runt hälften av dem riskerar sina jobb enligt planen som lagts fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".