Lars Sjöstströms garage i söndags morse, efter att stormen Egon dragit fram.
Lars Sjöstströms garage i söndags morse, efter att stormen Egon dragit fram. Foto: Privat

Ännu en strömlös natt väntar efter stormen Egon

"Har drabbats värre av den här stormen än tidigare"
2:12 min

Stormen Egon slog till med orkan och gjorde tio tusentals strömlösa. Det kommer dröja ända till imorgon innan alla får tillbaka strömmen.

Lars Sjöström bor utanför Oskarhamns och är en av många som drabbats hårt av stormen Egons framfart. I dag satte Lars motorsågen i ett av de nedblåsta träden på sin tomt.

– När vi vaknade i morse så hade det rasat ner tre träd hos oss, två över garaget och ett över en elledning. Vår släpkärra och ett annat träd hade fallit över vår båt nere vid dammen. Vi har drabbats värre av den här stormen än andra stormar tidigare, säger Lars Sjöström.

Strömlöst, störningar i telefonin, översvämningar och nedfallna träd. Dagen har ägnats åt uppröjningsarbete efter helgens kraftiga storm.

Det kommer dröja flera dagar innan Södra skogsägarna kan ge något närmare besked om hur mycket skog som fällts i stormen.

Omkring 9 500 av Telias kunder är utan fast telefoni, och det är störningar i mobiltrafiken vilket till stor del beror på att strömmen är utslagen.

Fortfarande är cirka 4 800 kunder hos de stora elbolagen utan ström i södra Sverige och det kan dröja ända till imorgon innan alla fel är avhjälpta.

Det svenska elnätet är väderkänsligt. Sedan stormen Gudrun för 10 år sen har bolaget Eon satsat 17 miljarder på att vädersäkra 3 000 mil ledningar som grävts ner eller luftledningar som isolerats.

Men trots omfattande arbete så var 70 000 av bolagets kunder strömlösa i helgen när det var som värst, kunde Ekot berätta om tidigare i dag.

– Min bedömning är att utan de åtgärder vi gjort så skulle vi haft uppemot dubbelt så många strömlösa efter helgens oväder, säger Torbjörn Larsson pressansvarig på Eon.

Arbetet med att vädersäkra elnätet är dyrt. Energimarknadsinspektionen är den myndighet som bevakar att elkunder i Sverige får den leverans de har rätt till.

Efter de senare vintrarnas kraftiga stormar har de inlett en tillsyn och begärt att elbolagen tar fram åtgärdsplaner som man nu håller på att följa upp.

De boende utanför Oskarshamn tar dock det hela med jämnmod. Lars Larsen får ta till gamla metoder för att ta hand om djuren.

– Jag har sju hästar som inte får något vatten när jag är utan el. Jag har vatten i en brunn på gården och har burit vatten för hand, de gjorde man förr så det får väl då idag med, säger Lars Larsen.


 

Kartan visar situationen för Eons kunder. För att se Vattenfalls pågående strömavbrott: klicka här.

Karta: Eon

Grafik: Vindhastigheter 10-11 januari

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".