Skärmdump från U.S. Central Commands Twitterkonto efter att det hackats av IS-sympatisörer. Foto: AP.
Skärmdump från U.S. Central Commands Twitterkonto efter att det hackats av IS-sympatisörer. Foto: AP.

USA:s militära centralkommandos Twitter hackades av IS-sympatisörer

Inga militära operationer påverkades och inga hemligstämplade uppgifter tros ha läckt ut när USA:s militära centralkommando, Centcoms officiella Twitterkonto och youtubekonton hackades på måndagskvällen. Det  uppger Centcom i ett uttalande.

På Centcoms Twittersida syntes på kvällen texter och bilder med formuleringar som "vi har tagit oss in i era system och vet allt om er, era fruar och era barn" och "vi fortsätter vår cyber-jihad, i Allahs namn".

Dessutom fanns formuleringar med kritik mot USA:s militära operationer i Irak, Syrien och Afghanistan. Det amerikanska centralkommandot har nu tillfälligt stängt ner sitt Twitterkonto.

Även Centcoms Youtube-kanal stängdes av efter två filmer lagts upp med tydlig koppling till IS, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Centcom har ansvar för landets militära insatser i Mellanöstern och Centralasien. Hackningen sker samtidigt som president Obama i kväll höll ett tal om hur USA ska utöka sitt cyberskydd.

En talesperson för Pentagon säger att händelsen är genant, men att det inte ses som ett säkerhetshot. Vita huset uppger att arbetet pågår med att se över hur omfattande hackerattacken var.

Fakta: US Centcom

US Central Command, förkortat Centcom, är det amerikanska försvarsdepartementets militära kommandocentral för operationer i Mellanöstern, Nordafrika och Centralasien.

- Namnet syftar till de "centrala" delarna av världen mellan kommandona för Europa och Stilla Havet.

- Bildades 1983 som en del av presidenten Jimmy Carters Rapid Deployment Joint Task Force (RDJTF), som skapades efter det amerikanska gisslandramat i Iran 1979 och Sovjetunionens invasion av Afghanistan 1980.

- Har genom åren varit operativt ansvarigt för olika områden, men de senaste stora operationerna har varit "Operation Enduring Freedom" i Afghanistan och "Operation Iraqi Freedom" i Irak.

Källa: Centcom.mil (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".