Foro: TT
Foro: TT

Bristande granskning av assistansfusket

"Fusket sker på fältet, man måste ut och titta"
2:48 min

Sen ett och ett halvt år tillbaka har Inspektionen för vård och omsorg (IVO) haft möjlighet att göra oanmälda inspektioner hos de nästan 1000 privata vårdbolag för att utföra tillsyn på den vård som ges. Men under denna period har man bara gjort en enda inspektion.

– Det är inte så att det inte finns någon tillsyn alls på det här området, det sker och har skett. Men det är ett område som behöver utvecklas, säger Gunnar Moa är avdelningschef vid Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Vad vi har kunnat se med hjälp av er statistikavdelning har ni gjort en enda oanmäld inspektion sedan 1 juli 2013 när då lagen ändrades.

– Jag kan inte gå i god för att den statistiken är helt heltäckande men jag kan konstatera att det är ovanligt med oanmälda inspektioner.

Hur kan ni kontrollera vården om ni inte är ute på fältet?

– Ja, men du frågar om onamälda inspektioner, det är klart att vi är ute på fältet. Vi kan komma överens om ett möte och se förutsättningar, men när det gäller att oanmält kliva in i människors hem förstår ju alla och envar att det här ställer speciella krav. Det är inte alldeles självklart att man kan inte göra det hur som helst.

Visst men ni får ju en helt annan tillrättalagd bild på den vård som bedrivs om ni bestämmer på onsdag kl 10 så kommer jag, i jämförelse att ni bara dyker upp, med tanke på att ni har ett tillsynsansvar på IVO.

– Absolut, och det här är en balansgång som vi måste hantera, säger Gunnar Moa. 

Johanna Skinnari som är enhetsråd på BRÅ, Brottsförebyggande rådet, och som forskat om brott inom assistansbranschen, är kritisk till att IVO inte gör fler oanmälda kontroller.

– Man missar en stor potential till kunskap om brottsligheten här. För om man gjorde fler besök på fältet skulle man också kunna upptäcka mer saker som kan skapa bevisning i utredningar, som kan skapa impulser till Försärkringskassan, att börja titta på de här tidrapporter som har fått Skatteverket att initiera revisioner. Så man missar en väldig källa till kunskap genom att inte vara ute på fältet och göra tillsyn, säger Johanna Skinnari.

Johanna Skinnari anser att både Försäkringskassan och IVO måste ut oftare och kontrollera assistansbolagens verksamheten för att upptäcka exempelvis vanvård av de funktionshindrade.

– Det man ska komma ihåg är att fusket sker på fältet, man måste ut och titta. I flera av brotten som har nystats upp har det varit uppenbart att det har varit fråga om vanvård, att brukaren inte har fått det stöd man varit berättigad till, säger hon.

Enligt Gunnar Moa, verksamhetschef på IVO, kommer man framöver att utveckla tillsynsverksamheten.

- Det finns definitivt ett område att utveckla när det gäller den här tillsynen. Men däremot så kan jag inte säga att det är självklart så att vi borde göra mer oanmälda inspektioner för det finns inget som säger att det skulle leda till bättre tillsyn generellt sätt, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".