militärinsats stockholms skärgård
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Han fångade nya ubåten på bild i skärgården

"Jag har faktiskt varit med under 20 års tid"
1:53 min

Det råder ingen tvivel om att det var en främmande ubåt i inloppet till Stockholm i höstas. Det säger nu den pensionerade överstelöjtnant Sven Olov Kviman som själv gjorde observationen, 31 oktober 2014. 

Händelsen inträffade en vecka efter den stora operation som Försvarsmakten genomförde i Stockholms skärgård i höstas. 

– Det var den 31 oktober, klockan 15.30, som jag kommer in efter att ha tvättat min bil. Jag sätter mig ner vid fönstret, som vetter mot havet, och ser då en ubåt i övervattensläge. Jag tror inte att det är möjligt, men efter några sekunder inser jag att det är faktiskt så, säger Kviman till Ekot.

Dagens Nyheter publicerar i dag bilden som den pensionerade marinofficeren, Sven Olof Kviman, tog under hösten. 

Kviman trodde först att det var en svensk ubåt, men såg sedan att den saknade den märkning som svenska ubåtar ska ha på tornet.

– Jag tar min kikare, och får den (ubåten reds. anm.) mycket nära inpå mig. Den går i helt övervattensläge på väg in mot Stockholm, säger han.

Hur säker är du på att det var en ubåt?

– Nu har jag hållit på med ubåtar sedan 1982. Jag har utvecklat våra system mot ubåtar. Jag var med och ansvarade för att bygga upp skyddet mot bland annat Stockholm och Karlskrona. Jag har hållit på ganska mycket med andra ord, säger Kviman till Ekot.

Enligt DN styrks berättelsen av ett annat, hittills okänt, ubåtslarm några timmar tidigare från Kanholmsfjärden nära Stavsnäs.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".