brottsförebyggande rådet
Foto: TT

Brå: Minskad otrygghet i Sverige

"Kan inte säga vad det beror på"
1:43 min

Svenskarnas förtroende för rättsväsendet ökar, störst är det bland unga. Samtidigt minskar oron för att utsättas för brott. Det är några av resultaten i Brottsförebyggande rådets Nationella trygghetsundersökning för 2014.

– De blåa staplarna som vi ser längst till vänster är den yngsta åldersgruppen. Vad gäller hela rättsväsendet så är det de yngsta som har störst förtroende för rättsväsendet, sedan sjunker det kontinuerligt, berättar utredaren Thomas Hvitfeldt på en presskonferens i Sälen på tisdagsförmiddagen där rapporten presenteras.

– Vi kan inte säga vad det beror på, men det känns lite kontraintuitivt, säger Thomas Hvitfeldt på presskonferensen.

Intervjuer och enkätsvar från ungefär 12 000 personer mellan 16 och 79 år ligger till grund för rapporten.

Den handlar inte om brottsstatistik, utan istället om personliga erfarenheter samt upplevelser av brottslighet och ger en samlad bild av bland annat svenskarnas upplevelse av trygghet i samhället och förtroende för rättsväsendet.

60 procent av befolkningen har stort förtroende för rättsväsendet. Starkast är det i gruppen ungdomar, mellan 16 och 19 år. Över befolkningen i sin helhet ser utredaren Thomas Hvitfeldt dock en polarisering i förtroendet för rättsväsendet.

– Det blir allt fler som känner lågt förtroende för rättsväsendet, säger Thomas Hvitfeldt.

Sedan 2006 har det skett en minskning av andelen som oroar sig för att utsättas för överfall och misshandel samt fordonsbrott.

Allt färre tror att brottsligheten ökar kraftigt. 2006 uppgav 41 procent att de trodde det, 2014 hade andelen sjunkit till 25 procent. Det är vanligare att kvinnor oroar sig för brottsligheten i samhället än män. Andelen oroliga är lägst bland de yngsta och högst bland de äldsta.

Andelen som känner sig otrygga när de går ut ensamma sent på kvällen i sitt eget bostadsområde har minskat från 21 procent 2006 till 15 procent 2014.

– Vi ser alltså en minskad otrygghet, att det är färre som utsätts för brott och att det är allt färre som upplever att brottsligheten ökar, säger Thomas Hvitfeldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".