Försvarets britädande insatschef Anders Grenstad och Vänsterpartiets försvarspolitiske talesperson  Stig Henriksson. Foto: TT
Försvarets britädande insatschef Anders Grenstad och Vänsterpartiets försvarspolitiske talesperson Stig Henriksson. Foto: TT
Svenska ubåtsjakten

Försvarspolitikernas reaktioner på den andra ubåtskränkningen

Reaktioner på ubåten i Stockholm
0:55 min

Försvarspolitikerna är förvånade över att en ubåt tog sig in i skärgården och undrar varför det är möjligt. Men Försvarsmaktens biträdande insatschef tonar ner DN:s avslöjande:
– Våra människor som jobbar med bildanalys kan inte slå fast att det här var en ubåt, även om uppgiftslämnaren var helt övertygad om att det var en ubåt.

Reaktionerna på bilden som publiceras i DN i dag är blandade vid rikskonferensen i Folk och försvar. Samtidigt som det stärker bilden av ökad undervattensaktivitet är det viktigt att sätta händelsen i ett större sammanhang, enligt Stig Henriksson, Vänsterpartiets ledamot i försvarsutskottet.

– Det är klart att man blir lite förvånad när en välunderrättad person kan göra en sån observation så nära Stockholm. 

Drar du några slutsatser var gäller resurser till försvaret?

– Inte av sådana här enskilda händelser. Jag tror att det är viktigt att se det i ett större perspektiv, man behöver inte vara särskilt konspiratoriskt lagd för att se att nyheten presenteras just när försvarspolitiken diskuteras och står i sitt flor här på konferensen i Sälen är en sak.

Kristdemokraternas ungdomsförbundsordförande Sara Skyttedal är positiv till att mer information om ubåtsjakten blir offentligt.

– Någonstans tycker jag att det är rimligt att också svenska folket får ett underlag om varför det här glappet finns som ÖB också talar om. De säkerhetsrisker som man ser i vår omvärld och vad det ställer för krav på försvarsmakten och den brist på ekonomiska resurser som finns. Att man då får underlag av den här typen av bildbevis som visar att det faktiskt är på riktigt, tror jag kommer ställa större krav på oss politiker.

Men försvarets biträdande insatschef Anders Grenstad vill inte lägga för tung vikt vid observationen som gjordes vid Stockholms inlopp.

– Våra människor som jobbar med bildanalys kan inte slå fast att det här var en ubåt, även om uppgiftslämnaren var helt övertygad om att det var en ubåt. Att han såg den innan han tog de här bilderna. Sen är det också så som man kan se på bilderna att det rör sig flera fartyg i området, de har inte rapporterat någonting. Människor rör sig i strandområdena, ingen har rapporterat någonting. Samtidigt är det som så att när den holländska ubåten gick ut från Stockholm den 13 oktober så har vi fått in väldigt många rapporter och bilder på just den ubåten så vi är lite förvånade att det är ingen annan som har rapporterat om den här som vi klassificerat som möjlig ubåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".