Fransk tv visar upp polisens bilder på de två män som genomförde attacken mot satritidningen Charlie Hebdo. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio.
Fransk tv visar upp polisens bilder på de två män som genomförde attacken mot satritidningen Charlie Hebdo. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio.
Terrorattentaten i Paris

Offrets egna ord om terrordådet i Paris

Åtta timmar gömd i ett skåp
1:17 min

Terroristen var bara på 50 centimeters avstånd från Lilian Lepère och drack vatten ur kranen ovanför honom. Det droppade på på honom. Via mobiltelefon hjälpte han polisen innan stormningen.

I Frankrike kommer alltfler skakande berättelser från de som upplevde terroristdåden förra veckan när 17 personer dödades. Grafikern Lilian Lepère gömde sig på en liten yta inne i en diskbänk när bröderna Kouachi belägrade ett tryckeri utanför Paris. En av terroristerna drack vatten ovanför hans huvud.

Han såg skuggan av den ene brodern Kouachi. Terroristen var knappa halvmetern från Lilian Lepère och drack vatten "Det var ett surrealistiskt ögonblick, fullkomligt surrealististiskt", säger han till tv-kanalen France 2. Han låg gömd ihoptryckt i fosterställlning i över åtta timmar i ett skåp under en diskho.

De två bröderna bakom terroristdådet mot satirredaktionen Charlie Hebdo hade belägrat sig i en byggnad i ett industriområde i Dammartin-en-Goële. Insatsstyrkor omringade byggnaden. Hela tiden använde han sin mobiltelefon för att hjälpa till med information till polisen inför stormningen i fredags eftermiddag.

När han hörde ljudet av explosioner tänkte han direkt på frihet. Lättad träffade han sen sin familj men händelsen kommer att sätta spår, säger han. I tv-intervjun hedrar grafikern de personer som inte överlevde. Idag håller Frankrike ceremonier för poliserna som dödades. Och kistor med de judar som mördades i en affär i östra Paris har anlänt till Israel.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".