Michele Park Sonen, vid Citizens' Alliance for North Korean Human Rights, Migrationsverket, nordkoreansk pojke i Sverige.
Michele Park Sonen, vid Citizens' Alliance for North Korean Human Rights. Foto: TT

Skarp kritik mot Migrationsverket från sydkoreansk organisation

"Det är riskabelt att lita på Kina"
1:43 min

Den nordkoreanska pojkens fall, som Ekot har granskat, har fått stor internationell spridning. I Sydkorea fördömer en av landets största hjälporganisationer Migrationsverkets beslut att utvisa pojken till Kina.

– Det är riskabelt att lita på Kina. Det är inte riskfritt att tro på Kina om de säger att pojken är kinesisk medborgare, säger Michelle Park sonen, på Citizens' Alliance for North Korean Human Rights:

I går lämnade pojken, som vi kallar Kim, in en kinesisk passansökan, på Migrationsverkets begäran. Enligt Michelle Park Sonen innebär det en stor risk.

Kina har ett nära samarbete med Nordkorea, och enligt Park Sonen finns påtagliga risker i att ens inleda samtal med Kina rörande den här pojkens nationalitet eftersom det kan leda till att Kina vidarebefodrar informationen till Nordkorea.

– Vi har fått veta att pojken blivit ombedd att söka kinesisk pass. Det är allvarligt eftersom det är en signal till kinesiska myndigheter att en pojke som hävdar att han är nordkorean kan bli utvisad till Kina. Kina kan mycket väl underätta Nordkorea om det här, säger Park Sonen.

Skickas pojken till Kina är risken stor att han skickas till Nordkorea och där utsätts för tortyr säger Michelle Park Sonen.

– Det exakta straffet han skulle få i Nordkorea är svårt att förutse, men oavsett vad det blir kommer det vara ansett som tortyr enligt internationell lag. I ljuset av det vill vi se till att Sverige inte utvisar pojken till Kina.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".