Spädbarn. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Högsäsong för RS-viruset - då drabbats spädbarn hårdast

"Det är väldigt svårt att skydda sig"
1:49 min

Vinterns säsong för RS-virus väntas bli intensiv, enligt Folkhälsomyndigheten. Viruset drabbar små barn hårdast och kan ge andningssvårigheter som kan kräva sjukhusvård. Hittills har drygt 900 personer i Sverige fått diagnosen efter laboratorietest, men antalet drabbade kan vara högre.

Antalet personer som drabbas av RS-virus varierar mellan åren; vartannat år är det färre, vartannat fler. I år är det alltså mer utbrett.

Hittills har drygt 900 personer drabbats. Utvecklingen liknar den för två år sedan, då viruset toppade ungefär vecka sex.

Landstingen har olika rutiner för när provtagningen görs och på många barnkliniker används också ett snabbtest för RSV och då rapporteras fallen inte alltid in till Folkhälsomyndigheten.

Eftersom långt ifrån alla drabbade testas för RSV, så är mörkertalet stort enligt Folkhälsomyndigheten.

– Ja, troligtvis är det många fler som drabbas än vad statistiken visar, säger Helene Englund vid Folkhälsomyndigheten.

RS-virus kan orsaka infektioner genom hela livet, men då är symptomen ofta mildare. Bland förskolebarn, vuxna och äldre orsakar den oftare förkylningssymptom. Det är framförallt bland de yngre barnen som den ger lite svårare luftvägssjukdom.

De flesta fallen som Folkhälsomyndigheten har registrerat finns nu i storstadsregionerna, men om man tar hänsyn till befolkningsstorleken är viruset vanligast i Värmland, Kronoberg och Västra Götaland.

Symptomen på RS-virus liknar vanlig förkylning, till exempel snuva med segt slem, ganska låg feber (runt 38 grader), hosta och irriterade röda ögon.

Hos spädbarn kan andningsproblemen ta så mycket kraft att barnet inte orkar äta eller dricka. Men det är ändå ganska ovanligt att barnen läggs in på sjukhus.

– Det man gör på sjukhuset är att hjälpa till med andningen och se till att barnet får i sig vätska och näring, och efter ett par dagar kan barnet skrivas ut. Fast det kan verka dramatiskt i stunden så brukar det gå över helt utan komplikationer inom en till två veckor, säger Helene Englund.

Kan man förebygga RS-viruset?

– Det är väldigt svårt att skydda sig mot RSV eftersom det är ett luftvägsvirus som sprids vid nära kontakt mellan personer och det är allmänt spritt mellan både vuxna och barn. Det man kan göra är att undvika kontakt med personer som är förkylda och med god handhygien. RS sprids ofta genom kontaktsmitta så med rena händer minskar man smittdosen och då kan kan man minska risken för att bli sjuk, avslutar Helene Englund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".