17-åriga "Kim" utvisas till Kina. Foto: SR/TT
17-åriga "Kim" utvisas till Kina. Foto: SR/TT

Utvisningen av 17-åriga pojken överklagas

Pojken: "Jag är orolig att Kina skickar mig till Nordkorea"
1:44 min

Den sjuttonåriga asylsökande som I Ekots granskning kallats Kim och hävdar att han kommer från Nordkorea kommer att överklaga utvisningsbeslutet hela vägen upp i Europadomstolen om så behövs. Det säger pojkens advokat Arido Degavro.

– Nästa steg blir då att överklaga det här Migrationsdomstolen och hoppas då på att domstolen då ändrar det här beslutet. Får vi avslag även där driver vi det vidare till Migrationsöverdomstolen och får vi avslag även där vidare till Europadomstolen.

Arido Degavro är helt inställd på att det kommer bli en lång process och väntan för sjuttonåringen som vi kallat Kim. Själv hävdar pojken att han är nordkorean medan Migrationsverket anser att han är kinesisk medborgare hemmanhörande i Kina.

Det var i förra veckan som Kim fick beskedet att hans advokats försök att stoppa utvisningen till Kina hade misslyckats. När ekot idag når honom på telefon är han fåordig. Han är trött och ledsen, säger han. Och rädd för att Kina ska skicka honom till Nordkorea.

– Jag är trött och jätteledsen. Jag är orolig att Kina skickar mig till Nordkorea, säger Kim.

Igår tvingades Kim av Migrationsverket att lämna in en passansökan på kinesiska ambasaden i Stockholm. Det har fått människorättsorganisationen Citizens' Alliance for North Korean Human Rights att reagerar. Det gör nu också svenska Amnesty. Det räcker med att det finns en sannolikhet att pojken är nordkorean för att det ska vara moraliskt oförsvarbart att skicka honom till Kina. Det säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty:

– Att tro att Kina skulle göra rättssäkra asylutredningar det tycker jag känns naivt. Kina bryter oerhört grovt mot mänskliga rättigheter på punkt efter punkt. Det är inte ett rättsäkert land.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".