Överbefälhavare Sverker Göranson. Foto: TT
Överbefälhavare Sverker Göranson. Foto: TT

ÖB: Pengarna till försvaret räcker inte

Fortfarande inga politiska besked
1:30 min

Pengarna som hittills föreslagits för att stärka försvaret räcker inte ens till att nå de försvarspolitiska mål som fastslogs 2009. Det sa överbefälhavaren Sverker Göranson på ett möte med allianspartierna och regeringen vid Folk och försvar.

– Ska det kunna realiseras är ÖB:s uppfattning att man behöver ytterligare medel, och det är väldigt beska besked, säger försvarsutskottets ordförande Allan Widman (FP).

Det nya försvarsbeslutet ska tas i vår. Vid ett informellt möte med representanter från regeringen och allianspartierna, lett av statssekreterare Jan Salestrand, kom ÖB i dag med tydliga besked.

De 5,5 milljarder som hittills är föreslagna för de kommande tio åren räcker inte till att uppfylla försvarsberedningens förslag, eller ens för att kunna försvara Sverige i en riktning under en vecka, ett mål man enades om vid förra försvarsbeslutet 2009.

Men inte heller efter dagens möte är några kostnadsberäkningar uppe på bordet.

– Vi har i dag ingen uppfattning vare sig i riksdagen eller i regeringen om vad de olika förslagen kostar. Vare sig vad försvarsmaktens förslag kostar eller försvarsberedningens förslag kostar och det är problematiskt med tanke på om det ska kunna bli ett inriktningsbeslut här i vår.

Trots att inga siffror är klara tror Miljöpartiets Jakop Dalunde att försvarsbeslutet ska kunna tas i vår som planerat.

– Så länge vi har en god och konstruktiv anda i den här arbetsgruppen kommer vi hinna fram i mål med en proposition, säger han.

Tongångarna har varit höga de senaste dagarna om utredning av Nato-medlemskap även om det vid dagens möte inte var något krav från allianspartierna för fortsatta förhandlingar.

– Det vore väldigt märkligt att inte få med Nato-utredningen, som är så central för Sveriges försvar- och säkerhetspolitik, säger Mikael Oscarsson (KD).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".