Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen och Alliansen överens om obligatorisk förskoleklass - men oense om pedagogiken

Moderaterna: "Ett närmande och det välkomnar jag"
2:28 min
Gustav Fridolin på ett fritidshem där han höll presskonferens
Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) höll presskonferens om satsningar på förskolor och fritidshem. Foto: Bengt Hansell/Ekot

Regeringen vill nu, precis som alliansen, att förskoleklassen ska bli obligatorisk. 
Och den vill höja kvalitén på både förskoleklasserna och fritidshemmen med nya läroplaner och mer personal.
– Jag är så glad, jag tycker att det är. äntligen, det är på tiden! Säger Eva Bengtsson som är fritidspedagog vid Sofia skola i Stockholm.

I över tio år har kvalitén på fritidshemmen försämrats, enligt både Skolverket och Skolinspektionen. Barngrupperna har blivit större och större och personalens utbildningsnivå har sjunkit, att personal saknar kunskap om vad de ska göra, beror delvis på otydliga styrdokument, enligt Skolinspektionen.

På torsdag beslutar regeringen att ge Skolverket i uppdrag att skriva tydligare, mer distinkta läroplaner för fritidshemmen och förskoleklassen, den tidigare sexårsverksamheten.

– Det här är två verksamheter som länge varit en politiskt blind fläck, varit väldigt styvmoderligt behandlad. Vi kan inte ha det så. Det här beskedet vi fått idag, det visar att man nu tänker ta situationen på allvar, säger Johanna Jaara Åstrand som är ordförande för Lärarförbundet.

Vid pressträffen i Sofia skola idag lovade utbildningsminister Gustav Fridolin bland annat pengar till mer personal på fritidshemmen, som tas från alliansbudgetens två miljarder till fler lärare.

Han vill också att förskoleklassen ska bli obligatorisk, vilket ligger nära alliansens vallöfte om tioårig grundskola. Skillnaden är att regeringen vill att förskoleklassen ska präglas av lekfull pedagogik och att förskollärare ska få jobba där, medan alliansen vill göra om den till en riktig skolklass ett med lärare som fått utbildning för det.

– Det här är mycket en konstruerad konflikt. Det vi möjligen kan skilja oss åt lite grann är innehållet i verksamheten. Det är viktigt för regeringen att klargöra att förskolepedagogiken har en självklar roll för de små barnen och att förskollärare tillsammans med grundskollärare ska vara behöriga i förskoleklassen. Här kan finnas en skillnad men jag hoppas att vi kan komma överens, säger Gustav Fridolin (MP).

Både Moderaterna och Folkpartiet tycker det är bra att fritidshemmen förbättras, men är kritiska om pengarna tas från de som ska gå till fler lärare i lågstadiet.

Folkpartiets Christer Nylander tycker att regeringen provocerar om förskoleklassens inriktning.
– Det är två steg bort från det som riksdagen vill, nämligen tioårig grundskola och det är ganska provocerande att man gör så.

Camilla Waltersson Grönwall, skolpolitisk talesperson för Moderaterna, säger att konflikten med regeringen i den här frågan kanske inte är så stor.
– Det kan vara så att vi har gjort ett närmande och det välkomnar jag i så fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".