Anna Kinberg Batra, moderaternas partiledare.Foto: Maja Suslin/TT
Anna Kinberg Batra, moderaternas partiledare. Foto: Maja Suslin/TT

Kinberg Batra: Överenskommelsen har brett stöd

Enskilda ledamöter kan tänka sig gå emot partilinjen
1:57 min

Den interna kritiken mot decemberöverenskommelsen fortsätter att skapa problem för Moderaternas nyvalda partiledare Anna Kinberg Batra. Det finns riksdagsledamöter som kan tänka sig att gå emot partilinjen i kommande budgetomröstningar. Under eftermiddagen har frågan diskuterats på Moderaternas gruppmöte i riksdagen, och så här sade Anna Kinberg Batra efteråt.

– Det finns ett antal kritiska röster, enstarka även inom riksdagsgruppen men överenskommelsen har brett stöd. Nu ser vi fram emot partiledardebatten imorgon och det sakinriktade oppositionsarbetet. Nu ska vi visa hur och varför vi bedriver en stark oppsitionspolitik, säger Anna Kinberg Batra.

Det har framkommit en hel del kritik att den skulle vara dåligt förankrad. Hur ser du på det?

– Det är viktigt med god förankring och den kan säkert bli bättre. Men vi har brett stöd för överenskommelsen och det är också viktigt att vi har en ordentlig diskussion. Det har vi haft även idag, säger Moderatledaren.  

Ända sedan den 27 december har det varit en intensiv debatt om regeringens och Allianspartiernas så kallade decemberöverenskommelse. Som Ekot har rapporterat tidigare är det framför allt Moderater - både tidigare partitoppar, men också riksdagsledamöter - som har framfört missnöje.

Kritiken handlar bland annat om att partiet, genom uppgörelsen, avstår från sin oppositionsroll och lägger sig platt för regeringen.

Riksdagsledamoten Finn Bengtsson (M) är en av dem som har invändningar mot att han inte varit med i förankringsprocessen.

– Har jag inte kunnat påverka beslutet, då kan jag inte heller avkrävas obrottslig lojalitet mot ett beslut som jag inte har kunnat påverka. Det förstärks av att jag tyvärr inte tror att överenskommelsen är riktigt bra i sak heller, säger Finn Bengtsson.

Hur bunden känner du dig av uppgörelsen?

– Jag känner mig inte bunden i nuläget, säger han.

I eftermiddags hade Moderaternas riksdagsgrupp sitt första möte efter att Decemberöverenskommelsen slöts, och uppgörelsen var förstås en av de frågor som diskuterades.

Den nyvalda gruppledaren Jessica Polfjärd konstaterar att det finns olika åsikter bland de 84 riksdagsledamöterna, men att stödet för överenskommelsen är brett.

- Jag skulle säga att majoriteten av riksdagsgruppen såg positivt på uppgörelsen  och faktiskt har längtat efter den. Vi ska få en spelplan som ligger fast och som är långsiktigt hållbar, säger Moderaternas nyvalda gruppledare,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".