Man använder sin mobil. Foto: Felipe Dana/AP.
Foto: Felipe Dana/AP.

Insiderutredningar försvåras av lagen

1:59 min

Åklagare får inte använda mejl och sms mellan närstående som bevis vid insidermål, även om brottet finns i själva meddelandet. Det innebär i praktiken att lagen sätter käppar i hjulen i jakten på en viss typ av ekonomiska brottslingar.

– I en del fall kan vi inte väcka åtal. Det har faktiskt hänt. I en del fall får vi delar av åtalet ogillade. Och i en del fall så hade det underlättat utredningen om vi kunnat använda den här informationen, säger Martin Tidén, chefsåklagare.

Ekobrottsmyndigheten beslagtar och undersöker ofta datorer och mobiltelefoner för att hitta bevis för att misstänkta personer har utnyttjat information som inte är allmän känd för att göra aktieklipp. Och enligt Martin Tidén kan det se ut ungefär så här:

– Jag har fått information på mitt arbete om att mitt bolag kommer att komma med en jättebra rapport imorgon så det är väl bra om du handlar.

Ett sådant här meddelande utgör ett brott i sig. Att uppmana någon att handla aktier utifrån information som inte är offentlig är ett insiderbrott. Men sådana här meddelanden mellan närstående, till exempel makar eller barn och föräldrar, får enligt lag inte användas som bevisning och utredarna får inte ens leta efter dem. Syftet är att förtroligheten mellan närstående ska skyddas.

– I den här typen av meddelanden så finns det ju oftast ingen informationen som man skulle kunna beteckna som förtrolig.

Chefsåklagare Martin Tidén skulle därför vilja att politikerna tillsätter en utredning för att se om lagen kan ändras utan att skada den personliga integriteten.

– Man bör titta på om det går att göra ett undantag just när det gäller insiderinformation eftersom det är själva meddelandet som är brottet.

Ekot har inte lyckats få någon från regerigen att uttala sig om vad den tycker om behovet av utreda en lagändring. Men moderaternas ledamot i riksdagens justitieutskott Anti Avsan tycker att det finns anledning att se över lagstiftningen.

– Det finns särskilda svårigheter när det gäller den här typen av regler som handlar om tvångsmedel som också inskränker grundläggande fri- och rättigheter. Reglerna måste vara väldigt tydliga och det är det som är svårigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista