Ett välbesökt Pariser Platz framför Brandenburg Tor. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio.
Ett välbesökt Pariser Platz framför Brandenburg Tor. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio

Stor manifestation för tolerans i Berlin

"Vi är alla tyskar"
1:16 min

Efter attentaten i Paris och de senaste veckornas antimuslimska demonstrationer i Tyskland genomfördes i kväll en stor manifestation i Berlin för tolerans och öppenhet och mot religiös extremism.

Manifestationen anordnades av de tyska muslimska förbunden, och huvudtalare var Tysklands president Joachim Gauck.

Det ekade mellan väggarna på det välbesökta Pariser Platz, framför Brandenburger Tor i centrala Berlin när presidenten sa till att "vi alla är tyskar".

Gauck manade till sammanhållning efter att Tyskland den senaste tiden skakats om av både terrordåden Paris och de islamkritiska så kallade Pegida-demonstrationerna i Dresden som pågått varje måndag de senaste månaderna.

– Vi låter oss inte splittras, sa Gauck vidare.

På manifestationen fanns även förbundskansler Angela Merkel och stora delar av den tyska regeringen och höga representanter för kristendom, judendom och islam talade också.

– Gärningsmännen i Paris förrådde islam, sa det tyska muslimska centralrådets ordförande Aiman Mazyek samtidigt som många passade på att tända ljus eller lägga blommor vid den franska ambassaden som ligger precis vid Brandenburger Tor.

Och Fatema, själv tysk muslim, hoppades att manifestationen i Berlin ska skapa:

– Ny kraft och starkare sammanhållning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".