Foto: TT
Foto: TT

Ökat tryck för beslut om passagerardata i EU

"Människor vill känna sig trygga"
1:52 min

Efter förra veckans händelser i Paris har hetsiga diskussioner brutit ut i partigrupper i EU-parlamentet.

Att använda PNR för att bekämpa brottslighet har tidigare röstats ner i parlamentet och skickats tillbaka till utskotten där frågan fastnat eftersom flera partigrupper varit emot förslaget. Men efter händelserna i Paris hörs allt fler röster i EU-parlamentet för att ta upp frågan om en PNR-lagstiftning igen.

Fredrik Federley sitter i Europaparlamentet för Centerpartiet och är skeptisk till att ta upp frågan i den upprörda sinnerstämning som råder.

- I grund och botten tror jag att anledningen till att detta diskuteras nu är att människor vill känna sig trygga efter de terrordåden som vi såg i Paris i förra veckan. Samtidigt blir det politikens svaghet när man kommer i ett tillstånd av upprördhet och oro och diskuterar nya övervakningssystem och nya integritetskränkande åtgärder, säger Fredrik Federley.

PNR, passenger name record eller passagerardata som det heter på svenska är den information om resenärer som flygbolagen i dag samlar in, det handlar om resplaner men kan också innehålla information om vilka som reser tillsammans, vilka hotell som bokats i samband med resan eller exempelvis specialkost.

Förslaget om att samla in och använda den här informationen för att bekämpa brottslighet har redan röstats ner en gång i europaparlamentet i april 2013. Förslaget skickades då tillbaka till utskottet och där stannat.

Efter terrordåden i Paris ökar nu trycket på parlamentet att ta upp frågan om PNR igen och i parlamentet diskuteras frågan allt mer intensivt.

– Det som har hänt nu i Paris har gjort att man diskutera den här frågan väldigt mycket i korridorerna. Vi ser att vi behöver en gemensam lagstiftning för att få bukt på den gränsöverskridande brottsligheten, säger Anna Hedh som sitter i parlamentet för Socialdemokraterna. Den socialdemokratiska partigruppen röstade emot det tidigare förslaget.

I partigruppen ALDE, där Fredrik Federley sitter har PNR lett till hetsiga diskussioner under veckans möten. Något som Federley kan förstå.

– Det är så klart och rättmätigt som fransmännen känner sig ofantligt uppbragda och de känner ett stort tryck från de franska medborgarna att komma hem med resultat, konkreta handlingar som innebär att detta faktiskt kan stävjas i framtiden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".