Sundbo ungdomshem/motivationstavla. Foto: Maja Suslin och Jessica Gow/Scanpix
Sundbo ungdomshem/motivationstavla. Foto: Maja Suslin och Jessica Gow/Scanpix

FN kräver svar om isolering av barn

"Skarpa frågor om barn i riktigt utsatta situationer"
1:39 min

Just nu granskar FN:s barnrättskommitté hur Sverige lever upp till barnkonventionen.

– De frågor som blev mest skarpa handlade om barn i riktigt utsatta situationer.  Om tvångsåtgärder mot barn i psykiatrin och om barn på ungdomshem eller i arrest och häkte som kan bli isolerade, där tyckte jag att det brände till som mest, säger  barnombudsman Fredrik Malmberg på plats i Genève.

Flera ledamöter i barnrättskommittén krävde svar av Sverige om isolering av barn och varför så många barn och unga sätts i poliscell.

Vart femte år granskas alla länder som förbundit sig till FN:s barnkonvention. Regeringens representanter har nu gett sin syn på hur Sverige arbetar för barns rättigheter och kunde stoltsera med att barnkonventionen ska bli lag, en punkt där Sverige tidigare fått återkommande kritik.

Granskningen handlade också om flyktingbarn, enligt barnombudsman Fredrik Malmberg.

– Ensamkommande asylsökande barn som försvinner och som man känner oro över hamnar i trafficking och annat. Kommittén vill ha besked av regeringen vad Sverige gör för att öka skyddet kring de barnen.

På onsdagen ska regeringen svara på alla omkring 50 frågor som ställts. Sedan, den 4 februari, kommer FN:s barnrättskommitté med ett utlåtande och rekommendationer.

– Framför allt för barn i riktigt svåra livssituationer så finns det mer att göra.

Tror du att det kommer förnyad kritik mor Sverige?

– Ja, och det är lite av poängen att varje land kan göra mer. Att man måste göra något åt isoleringen tror jag blir den skarpaste kritiken, säger barnombudsman Fredrik Malmberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".