SD håller fast vid misstroende mot Löfven

1:51 min

Sverigedemokraterna tänker under partiledardebatt i riksdagen i dag begära en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven. Partiet har inget förtroende för Sveriges statsminister, säger SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson.

– Han har inte lyckats samla majoritet för sin politik. Han har brutit en lång rad väldigt tunga löften, och framför allt så har han undandragit svenska folket en möjlighet att få säga sitt om hur den här väldigt krångliga parlamentariska situationen ska lösas upp, säger SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson.

Samma dag som regeringen och allianspartierna presenterade den så kallade decemberöverenskommelsen om hur Sverige ska kunna styras av en minoritetsregering, sade Mattias Karlsson att Sverigedemokraterna tänker lämna in en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven.

Nu står det klart att yrkandet kommer att läggas fram i dag - under årets första partiledardebatt i riksdagen.

– Det är ett naturligt första tillfälle. Man måste från talarstolen i riksdagen avisera den här misstroendeförklaringen, därefter ska man lämna in en skriftlig motivering. Det här är det första stora tillfället, den första stora debatten, där jag också möter Stefan Löfven, säger Mattias Karlsson.

Alliansen har ju sagt att de inte tänker rösta för detta. Hur ser du på det?

– Det är ett klargörande i så fall. Det kan vara viktigt också, efter decemberöverenskommelsen är nog väldigt många väljare ganska förvirrade kring vad som egentligen gäller. De partier som uttalar att de har förtroende för Stefan Löfven, de kommer jag att betrakta som en del av regeringsunderlaget. De partier som säger att man inte har förtroende för Stefan Löfven efter den här väldigt misslyckade regeringsperioden, de betraktar jag som de sanna oppositionspartierna.

Vad talar för att det här blir något annat än en politisk manifestation från er sida?

– Det kan jag inte svara på. Vi går in med utgångspunkten att vi vill ha en så bra ledning för Sverige som möjligt, säger Mattias Karlsson.

Mattias Karlssons yrkande om en misstroendeförklaring kommer - enligt reglerna i riksdagsordningen - att bordläggas vid dagens partiledardebatt. Själva förtroendeomröstningen ska äga rum senast vid det tredje sammanträdet i kammaren efter det då kravet lades fram, och Sverigedemokraterna räknar med att det blir inom en vecka.

Hittills har riksdagen röstat om misstroendeförklaring fem gånger, utan att det har gått igenom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista