Regeringens riskhantering granskas

Förvaltar 49 statliga bolag
0:52 min

Regeringens hantering av risker i statliga bolag granskas av Riksrevisionen. Syftet är att bedöma om regeringens styrning av bolagen innebär en lämplig riskhantering för staten.

Det är viktigt att regeringen styr bolagen så att lönsamhet och värde på statens ägande inte påverkas negativt, konstaterar Riksrevisionen. Det är därför den nya granskning som myndigheten dragit i gång fokuserar just på risker.

På sin hemsida skriver Riksrevisionen att riskhantering inte är prioriterat och att riksdagen har getts begränsad information om risker i statliga bolag.

Utan att nämna Vattenfall som gjort mångmiljardförluster, bland annat i samband med Nuon-affären, menar Riksrevisionen att det under senare år inträffat händelser i statliga bolag som fått negativa effekter både på bolagens ekonomi och utdelningen till staten.

Regeringen förvaltar 49 bolag till ett värde på omkring 500 miljarder kronor. Riksrevisionen har tidigare kritiserat styrningen för att vara otydlig, men den nya granskningen lyfter fram riskhantering. Den ska vara klar i sommar.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".