En stillbild ur den video från al-Qaida i Jemen där en ledare tar på sig ansvaret för terrordådet i Paris. Foto: AFP/TT
En stillbild ur den video från al-Qaida i Jemen där en ledare tar på sig ansvaret för terrordådet i Paris. Foto: AFP/TT

al-Qaida tar på sig dådet mot Charlie Hebdo

Nu säger al-Qaida i Jemen att de ligger bakom terrordådet mot satirtiningen Charlie Hebdo i Paris. Anledningen är enligt  terrorornätverket att tidningen har hädat profeten Muhammed.

Budskapet från al-Qaida framförs i ett videoklipp på nätet där en av gruppens ledare säger att terrorattentatet var en hämnd. Det rapporterar flera internationella nyhetsbyråer.

Redan under terrorattacken kom uppgifter om att en av bröderna som genomförde attacken mot Charlie Hebdo sade sig vara utsänd av al-Qaida i Jemen.

Det var i förra veckan som bröderna Kouachi stormade Charlie Hebdos redaktion i centrala Paris och sköt ihjäl tolv personer, tio journalister och två poliser. En massiv polisjakt tog vid som slutade med att de båda bröderna dödades efter att ha tagit sin tillflykt till ett tryckeri norr om Paris.

Fyra dödsoffer krävdes även när en tredje man tog gisslan i en judisk matbutik i Paris. Även gärningsmannen dödades av polis under insatsen för att frita gisslan.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista