Elva människor dog när bussen träddades av en raket. Foto: AFP/TT
Elva människor dog när bussen träddades av en raket. Foto: AFP/TT

Ukraina mobiliserar efter bussattacken

"Attacken kan rasera chanserna för riktig vapenvila"
1:48 min

Ukraina mobiliserar igen ännu fler militärer till östra Ukraina. Det är presidentens svar på raketattacken mot en buss då elva civila dödades och 20 talet skadades. FN:s säkerhetsråd fördömde attacken enhälligt i natt.

– Jag är säker på att ukrainska folket stöder beslutet om mobilisering, förklarade Petro Porosjenko i ett tv-sänt tal sent igår kväll.

Han kallade raketattacken som dödade elva civila i en buss nära Volnovasja för ett terrordåd jämförbart med terrordåden i Frankrike.

Terrorister från så kallande DNR (Donetsk folkrepublik) dödade medvetet civila, bland dem en 14 årig flicka.

– Vildar som inte håller något annat heligt än en devalverad rubel, sa presidenten sammanbitet i tv-talet.

Ukraina blockerar nu fler infarter längs demarkationslinjen mellan ukrainsk armé och ryskstödda separatister i de två självutnämnda så kallade folkrepublikerna Donetsk och Luhansk.

Så här många civila har inte dödats samtidigt vid någon av de strider som fortsatt trots vapenvilan. Bussattacken kan fullständigt rasera chanserna för en riktig vapenvila.

Imorgon tar Europaparlamentet ställning till om separatisterna ska svartlistas som terrorister.

Ukrainsk polis sa igår att separatister avfyrat långdistans artilleriraketer mot en ukrainsk armépostering, men en av raketerna kom ur kurs och slog ned vid bussen.

När det blev känt att civila dödats förnekade flera av Donetsk folkrepubliks ledare all skuld och hävdade att det var en ukrainsk raket.

I natt fördömde FN:s säkerhetsråd enhälligt attacken och kräver utredning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".