Mattias Karlsson höjer näven i Riksdagen.
Mattias Karlsson höjer näven i Riksdagen. Foto: TT

Tomas Ramberg om riksdagsdebatten

Referat av partiledardebatten och kommentar av Tomas Ramberg
10 min

De som trott att decemberkompromissen ska rikta intresset bort från Sverigedemokraterna får hoppas på framtiden. Idag ställde sig SD i centrum av riksdagens partiledardebatt.

Det berodde inte bara på att partiledaren Mattias Karlsson nu kräver att riksdagen ska avsätta Stefan Löfvens regering. Eller på att han anklagade Anna Kinberg Batra för att lägga sig platt för Stefan Löfven. Det berodde också på andra partiledares brist på eget budskap.

Nyvalda moderatledaren Anna Kinberg Batra har fortfarande inte konkretiserat sin moderata politik tillräckligt för att på allvar kunna demonstrera den hårda oppositionspolitik hon har utlovat efter decemberöverenskommelsen. Det enda aktuella alliansförslag som finns på bordet är kravet att tillsätta en utredning om Nato. Det är allvarligt menat men knappast ett förslag som hetsar upp väljarkåren. Samtidigt har regeringen ännu inte presenterat vad den vill göra i sin kommande vårbudget. Dagens debatt fördes därför i ett politiskt vakuum efter decemberöverenskommelsen, ett vakuum som Sverigedemokraterna passade på att kliva in i.

Mattias Karlsson (SD) inriktade sig nästan helt mot besvikna moderatväljare idag. Han upprepade att Anna Kinberg Batra blivit en "dörrmatta" som "lagt sig platt för Stefan Löfven" och hävdade att hon svikit de borgerliga väljarna. Sverigedemokraterna har ofta sagt att de är ett mittenparti men idag var Karlssons linje att framställa sig som ett bättre borgerligt parti än Alliansen. Sverigedemokraterna har anpassat sig till höstens valresultat. Deras framgång bygger ju på att de erövrat hundratusentals väljare som tidigare röstade moderat.

Förslaget till misstroendeförklaring är helt i linje med den taktiken. SD vill försöka avslöja alliansledarna inför deras egna välljare. När dessa inte stöder Sverigedemokraternas misstroendeförklaring ska Mattias Karlsson kunna utropa "Se där! Vad var det vi sa! De stöder regeringen!"

I själva invandringsfrågan blottar debatten en begynnande spricka inom den borgerliga alliansen. Kristdemokraternas Göran Hägglund fortsatte lyfta sitt förslag om en mer restriktiv invandringspolitik med argumentet att man ska tala till Sverigedemokraternas väljare. Anna Kinberg Batra betonade i stället att hon inte vill hindra en växande flyktingström från att söka sig till Sverige och tackade Miljöpartiet för det tidigare samarbetet med Alliansen i invandringsfrågan. När de borgerliga partierna söker nya svar på invandrings- och integrationsfrågorna drar de åt olika håll.

Kinberg Batra upprepade sin slogan från jungfrutalet på moderatstämman i helgen: "När andra säger Go Home säger vi Gå till Jobbet!". En slogan som inte bara är riktad mot politiska motståndare som vill begränsa invandringen. Den är framför allt avsedd för internt bruk. Mot de moderater som tycker samma sak. Tanken går direkt till byggnadsfackets aktion i Waxholm för några år sen. En aktion som är allmänt avskydd i de moderata leden och inget en sann moderat vill förknippas med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".