En man visar stolt upp sitt nummer av senaste Charlie Hebdo. Samtidigt köade mängder med människor tills tidningen sålde slut.
Trots enorm upplageökning inför veckans nummer av Charlie Hebdo sålde de snabbt slut. Foto: TT

Franska satirtidningen Charlie Hebdo sålde slut direkt i Paris

"En medborgerlig plikt att köpa den"
1:35 min

I dag kom det första numret av satirtidningen Charlie Hebdo ut efter terrorattentatet mot tidningen förra veckan. Intresset bland fransmännen var enormt och tidningen sålde slut direkt, rapporterar vår utsända från Paris.

Daniel Doseau stod trea i kön framför tidningskiosken vid Bastiljen i morse, och hann få ett exemplar av den nya Charlie Hebdo.

 – Jag ser det som en medborgerlig plikt att köpa den i dag, säger han. På en knapp halvtimme hade alla exemplar i den här kiosken sålt slut - samma över hela Frankrike, och distributören beslutade under förmiddagen att höja den redan skyhöga upplagan på tre miljoner, med att trycka 2 miljoner exemplar till.

– Den är slut, det kommer in fler i morgon, säger kioskägaren Patric till de som kommer försent - en dam säger att det är tredje tidningskiosken hon försöker med.

I dagens nummer finns både nya teckningar om det som hänt den senaste veckan, och gamla av de tecknare som mördades: Wolinski, Cabu, Charb och Tignous.

Som vanligt en provocerande drift med högt och lågt, påven och terrorister, nunnor och politiker. Och på framsidan ännu en teckning av profeten Mohammed och fördomandena kom genast - från Qatar, Egypten och Iran. Muslimska ledare här i Frankrike manar till lugn, och respekt för åsiktsfriheten.

Men elektrikern Rashid Mehmood som står och väntar utanför stora moskéen i Paris tycker att det är fel av tidningen att kommma med den ny teckning.

--  Båda sidor har fel, de som dödar och de som ritar - men får skoja om allt, men inte om religion, det är för heligt för oss muslimer säger Rashid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".