Foto: SR/TT
Foto: SR/TT

Cecilia Uddén: Ny taktik från al-Qaida

al-Qaida i Jemen säger sig nu ligga bakom terrordådet mot satirtiningen Charlie Hebdo i Paris. Enligt Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent  kan den strängare globala övervakningen av terrormisstänkta ha gjort att al-Qaida har använt en ny taktik.

Vad betyder det att de tar på sig dådet?

– Det finns ingen förklaring till varför det tog en vecka för al-Qaida Jemen att ta på sig dådet, som man säger skedde på order av Al Qaida ledaren Ayman Al  Zawahiri, Osama Bin Ladens efterträdare. al-Qaida säger sig ha planerat och finansierat dådet och kallar attentatsmännen för Islams hjältar. Experter menar att attacken mot Charlie Hebdo visar på ny taktik från al-Qaidas sida, där man på grund av den allt strängare globala övervakningen av terrormisstänkta, inte längre detaljstyr attacker.

– al-Qaida kan ha tränat attentatsmännen och givit generella order om möjliga mål, men det är sannolikt att terroristerna inte haft kontakt med några ledare under upptakten till attentaten i Frankrike för att minimera kommunikation och därmed upptäckt. Det finns uppgifter om att Said Kouachi, den ene brodern, tränades i Jemen år 2011 och att hans bror, Cherif också ska ha vistats i Jemen under senare år.

Vilka är al-Qaida i Jemen? Hur starka och inflytelserika är de?

– USA betraktar al-Qaida Jemen som den farligaste av alla al-Qaida grenar som idag verkar i världen. al-Qaida på den arabiska halvön, (AQAP – Al Qaeda in the Arabian Peninsula) som de kallar sig sedan 2009 då al-Qaida Jemen gick ihop med al-Qaida Saudiarabien, är en terrororganisation som under andra namn verkat i området sedan 90-talet och ansvarar för tusentals människors död. 

– De mest spektakulära attackerna är bombningen av USAs örlogsfartyg USS Cole i oktober 2000, då 17 amerikaner dödades och attacken mot Khobar Petroleum Center i Saudiarabien 2004 då 22 människor dödades, däribland 19 utländska gästarbetare, varav en svensk. al-Qaida på arabiska halvön tog också på sig ansvaret för den så kallade ”kalsongbombaren”, då en 23-årig man från Nigeria ombord på ett flyg från Amsterdam till Detroit, misslyckades med att detonera en sprängladdning som fanns insydd i mannens underkläder. Attentatsförsöket ägde rum på juldagen 2009.

Stormuftin i Egypten och regimen i Iran fördömer det senaste numret av Charlie Hebdo. Vad betyder de här fördömandena?

– De var inte oväntade. Al Azhar, sunniislams främsta lärosäte, fördömer rutinmässigt förolämpningar mot Islam och profeten Mohamed. Men i just detta fall har Al Azhar uppmanat världens muslimer att bortse ifrån Hebdos hatiska omslag. Profetens humanism och nåd är större än att den kan skadas av ociviliserade satirteckningar, sa Al Azhar. Irans utrikesminister manade till respekt för det andra människor ser som heligt, för andras värderingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".