sjukhus ryhov bäst jönköping
Landets bästa mellanstora sjukhus. Foto: Johan Nilsson/TT

Sjukhus prisas för korta väntetider och medicinsk kvalitet

"Det gäller att ligga i"
2:25 min

Tre sjukhus i Sverige rankas som de bästa i landet enligt en beräkning som tidningen Dagens Medicin har gjort. Det är universitetssjukhuset i Linköping, Oskarshamns sjukhus och
länssjukhuset Ryhov i Jönköping, som får utmärkelsen för tredje året i rad.

– Det är ju inte så att man bara kan vila på lagrarna utan man måste hela tiden förbättra sig för att behålla positionen. Det är ju många andra sjukhus som också arbetar med förbättringsarbete, så det gäller att ligga i, säger Ann-Marie Schaffrat, sjukhusdirektör vid länssjukhuset Ryhov i Jönköping. 

Dagens medicin, en veckotidning som riktar sig till sjukvårdspersonal, ställer varje år samman en rad uppgifter om landets sjukhus. Det handlar till exempel om den medicinska kvaliteten, väntetiderna och antal infektioner kopplade till vården.

I år ingår också hur länge man fått vänta på akuten och hur stora överbeläggningarna har varit. Utifrån dessa uppgifter beräknar man sedan hur väl landets sjukhus presterar. Sjukhusen konkurrerar inom klasserna universitetssjukhus, mellanstora sjukhus och mindre sjukhus. Och bland de mindre sjukhusen har Oskarshamn fått utmärkelsen. Sjukhuschef Bente Transö säger att sjukhuset arbetat mycket med att försöka förkorta väntetiderna.

– Där har vi en gemensam strategi för att ha så korta väntetider som möjligt. Det är ju en stor tillfredsställelse att kunna erbjuda befolkningen i vårt område korta väntetider, säger Bente Transö.

I Jönköping har länssjukhuset Ryhov tilldelats priset för bästa mellanstora sjukhus - samma dag som lokaltidningen Jönköpingsposten skriver om att det blir rekorddyrt att sanera Ryhovs lokaler eftersom personalen drabbats av allergiska reaktioner.

-Ja, men det finns hela tiden saker som vi arbetar med. Det kan vara det du nämner, som arbetsmiljöfrågor eller ekonomi. Så det är ju en utmaning. Det är en komplex och väldigt stor verksamhet, säger sjukhusdirektör Ann-Marie Schaffrat.

Dagens Medicins beräkning av vilka sjukhus som är bäst har också tagit med patienternas åsikter som de visat sig i patientenkäterna. Då handlar det om bemötande, delaktighet och information inom specialistvården och barnsjukvården. Och att ta hänsyn till patienternas upplevelse av vården är viktigt menar Ann-Marie Schaffrat i Linköping.

--Vi håller på att jobba mycket med det vi kallar personcentrerad vård, att involvera patienterna mer i vården. Och det finns forskning som visar på att blir man mer involverad så blir det bättre för patienterna och verksamheten, också för ekonomin. För när det gäller ekonomin har vi en utmaning framför oss, säger Ann-Marie Schaffrat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".