Ryssland, Putin
Rysslands president Vladimir Putin tycks ha flera järn i elden. Foto: TT

Ryssland rustar i Arktis och Kaliningrad

Thella Johnson rapporterar
2:03 min

Rysk militär flyttar trupper till flera områden i Europa. Det uppger ryska och internationella nyhetsmedier. Bland annat ska trupper ha börjat förflyttas till en tidigare stängd militärbas söder om Murmansk, nära finska gränsen. Nato svarar i sin tur med att öka närvaron i Östersjön.

De första soldaterna ska ha anlänt till basen i det lilla samhället Alakurtti, fem mil från den finska gränsen i Murmanskområdet, under gårdagen. Uppgifterna kommer från ryska arméns egen presstab i den norra regionen. Stationeringen i Alakurtti är, enligt både ryska och internationella medier, del i Rysslands nya plan gällande tre områden: Kaliningrad, det annekterade Krim och Arktis. Militärbasen i Alakurtti, som stängdes 2009, väntas inom ett år befolkas igen av 3000 soldater eller mer.

Men det verkar inte bara handla om militär beredskap vid finska gränsen från Rysslands sida. Den finska dagstidningen Helsingin Sanomat har talat med sakkunniga i den finska försvarsmakten, som tror att Ryssland också har som mål att bedriva kommersiell fartygstrafik längs farlederna i Arktis med hjälp av den ryska flottans fartyg. Området kring nordpolen är strategiskt intressant för många länder på grund av sin rikedom på mineraler, naturgas och olja.

I flera länder i Europa är också nyheten om fler ryska soldater i Kaliningrad extra känslig, eftersom det ryska Kaliningrad ligger insprängt mittemellan Nato-länderna Polen och Litauen.

Generalen för Europas Nato-styrkor, Phil Breedlove, uttalade sig igår om kommande militärövningar på Östersjön och ett förstärkt samarbete mellan de Nato-allierade i östra Europa. Orsaken sägs vara Rysslands ökade närvaro i området under förra året, aktivitet som både de nordiska och baltiska länderna har vittnat om under hösten. Ryskt militärflyg i ländernas luftrum har rapporterats med jämna mellanrum, och bara i Finska viken ska mängden ryska fartyg som Finland haft under särskild uppsikt ha ökat med 15 procent under 2014.

Den ryska flottan har tidigare i vinter sagt att landets viktigaste strategiska vatten är Arktis och Svarta havet. Den nya militära förstärkningen visar på samma linje.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".