Rikspolischef Dan Eliasson mot en bakgrund av polisens vapensköld.
Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: TT

Rikspolischefen: Ingen inom svensk polis ska efterforska källor

"Då är man ute på helt fel väg"
1:23 min

Justitiekanslern undersöker misstankar om att polis sökt efter Ekots källor som hjälpt till att avslöja det kontroversiella kvinnoregistret – något som strider mot grundlagen. Rikspolischefen Dan Eliasson säger att han välkomnar utredningen.

– Om det finns minsta misstanke om att någon har brutit mot efterforskningsförbudet så tycker jag att det är alldeles utomordentligt att Justitiekanslern inleder en förundersökning.

Strax före jul avslöjade Ekot att Södertörnspolisen i Stockholm i hemlighet registrerat kvinnor som anmält att de blivit misshandlade. Den kontroversiella registret saknade tillstånd och enligt bedömare var kartläggningen olaglig. Uppgifter om kvinnoregistret hade Ekot bland annat fått via anonyma uppgiftslämnare.

Men nu finns alltså  misstankar att någon inom polisen, i strid med bestämmelserna  grundlagen, söker efter de anonyma källorna. Justitiekanslern, JK, har inlett en förundersökning efter anmälan från polisens internutredare.

Nya rikspolischefen Dan Eliasson säger polisanställda naturligtvis i hemlighet  ska kunna lämna information till media.

– Det måste vara  ett kristallklart ja på den frågan. Ingen inom svensk polis ska efterforska källor. Då är man ute på helt fel väg. Svensk polis ska respektera de grundläggande fri- och rättigheterna, och gör det. Om det finns någon person som svajar på det är det utmärkt att det utreds omedelbart, säger Dan Eliasson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".