Norge vill samarbeta för att motverka terror
Norska EU-ministern vill samarbeta med Sverige för att motverka terror. Foto Maria Repitsch / SR Ekot

Norge vill samarbeta för att motverka radikalisering

Norske EU-ministern om att motverka radikalisering bland unga
1:58 min

Den norske EU-ministern Vidar Helgesen tycker inte att skärpt säkerhet och starkare gränskontroller är huvudutmaningen när det gäller att förhindra terrorbrott. 

Norge är ett av de länder som pekats ut som kan stå på tur för nya terrordåd efter förra veckans händelser i Paris. Men Vidar Helgesen anser att det stora problemet är att ungdomar radikaliseras.

– Huvudutmaningen är att ungdomar radikaliseras i lokala miljöer, exempelvis i Frankrike, i Norge och i Sverige. Då hjälper det inte med att vi får en starkare gränskontroll. Vi anser att det viktigaste är att vi genomför vår handlingsplan mot radikalisering.

Norge lanserade förra året en nationell handlingsplan för att motverka radikalisering och extremistiskt våld. I planen ingår att se över allt från norsk lagstiftning till kommunernas barn- och familjepolitiken.

För att påskynda arbetet ytterligare har statsministerns statssekreterare nu fått i uppdrag att arbeta nära kommunerna för att handlingsplanen ska kunna verkställas. Ett arbete som den norske EU-ministern Vidar Helgesen idag, bland annat, har presenterat när han besökte utrikesminister Margot Wallström.

– Jag vet att man i Sverige planerar för att arbeta för en motsvarande handlingsplan. Då är det intressant för oss att se om vi i Norge kan sammarbeta med Sverige närmare, säger den norske ministern.

Norge arbetar i likhet med Sverige med att se över lagstiftningen för att kunna lagföra personer som strider i krig och begår terrorhandlingar i utlandet.

– Vi ser också över lagstiftningen, bland annat mot de som strider i krig i utlandet. Det är en viktig fråga, säger EU-ministern Vidar Helgesen.

Men det stora och ett kanske ännu viktigare arbetet sker på hemmaplan, säger den norska ministern. Med att ha en beredskap för de personer som kommer hem igen efter att ha stridit för bland annat IS, och att motverka att fler unga värvas för dessa strider. Och här kan de enskilda kommunernas arbete komma att bli avgörande.

– Radikaliseringen sker ofta i ungdomsmiljöer och ute på nätet. Därför är det i kommunerna, på det lokala planet, som insatser för att förebygga radikalisering måste ske. Då räcker det inte med att arbeta enbart med en ny lagstiftning. Jag tror att Norge och Sverige kan samarbeta med frågan om  antiradikaliseringsarbete. För att förbygga våld bland ungdomar, säger den norske EU-ministern Vidar Helgesen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".