Gustav Fridolin och Annie Lööf under partiledardebatten i januari. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Foto: Claudio Bresciani/TT.

Partiledare nöjda efter första debatten

"Klargörande på många sätt"
2:13 min

I dag har årets första partiledardebatt hållits i riksdagen. Det var också den första debatten sedan decemberöverenskommelsen slöts mellan regeringen och alliansen.

Folkpartiets Jan Björklund tyckte att debatten var klargörande på många sätt:

– Regeringen har en antitillväxtpolitik.

– De fyra borgerliga kör vidare på skattesänkningar, det är det som gäller, sade Stefan Löfven

– Jag tyckte att det var bra att det blev en fråga om jobben, om valfrihet, sakpolitiska frågor, tyckte Annie Lööf

Det mest spektakulära i dagens nästan fem timmar långa partiledardebatt var att Sverigedemokraterna väckte en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven.

Partiet är bland annat missnöjt med det inställda extravalet och Decemberöverenskommelsen, som Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson kallar en "teknisk maktkartell".

Men Stefan Löfven är inte oroad över beskedet från Sverigedemokraterna:

– Ett högerextremt populistparti, som sedan i höstas har agerat ansvarslöst, som försöker göra riksdagen till sin egen lekstuga, för sin egen uppmärksamhet. Det tar jag faktiskt inte så allvarligt på.

Och Sverigedemokraternas misstroendeförklaring kommer inte att få stöd av de borgerliga partierna. Så här säger Folkpartiets Jan Björklund.

– Vi vill helst ha en annan regering i Sverige, en alliansregering, men nu är det ändå så att de rödgröna har fler mandat.

Partiledardebatten i dag var den första för Anna Kinberg Batra i rollen som partiledare för Moderaterna. Hon kritiserade gång på gång regeringen för att hålla ett lågt reformtempo.

– Kan statsministern nämna bara en enda reform som han har tagit fram, och som han har genomfört för att jobben ska kunna bli fler?

Stefan Löfven:

- Det var en mycket unik situation som gjorde att bland annat regeringens budget föll. Den budgeten innehöll mycket konkreta förslag för att ungdomar ska komma in i arbete. Den föll, och det undrar jag om ni är så stolta över just nu.

I debatten diskuterades bland annat förra veckans terrordåd i Frankrike, allianspartiernas krav på en utredning om ett svensk medlemskap i Nato och de sjunkande skolresultaten.

Även den så kallade decemberöverenskommelsen om hur Sverige ska kunna styras av en minoritetsregering stod i fokus. Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt anklagade Sverigedemokraternas Mattias Karlsson för att - när man röstade ja till alliansens budget - ha röstat emot sin egen politik och därmed orsakat en regeringskris:

– Du valde att springa med den höger som du så oblygt vädjar att få bli ett stödparti åt, och du har ett ansvar för det Mattias Karlsson.

– Ja, pengarna måste ju räcka lite mer än en månad, och det är lite där skon klämmer. Jonas Sjöstedts budget höll inte ihop, replikerade Mattias Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".