Telenors logotype. Foto: Hasse Holmberg/TT.
Foto: Hasse Holmberg/TT.

Telenor till svars för korruptionshärva

"Vi är ytterligt bekymrade"
1:51 min

En misstänkt korruptionshärva gjorde att ledningen för norska Telenor i dag blev offentligt utfrågade i norska riksdagen Stortinget. Det handlar om misstänkta mutor på totalt över 700 miljoner kronor från ett av Telenors delägda dotterbolag.

– Det är helt uppenbart att med den information vi nu har så är vi ytterligt bekymrade, säger Telenors styrelseordförande Svein Aaser.

Aaser medger att han är ytterligt bekymrad över de uppgifter som har kommit fram. Telenor är näst största ägare i Vimpelcom som misstänks ha betalat väldiga mutor för att komma in på mobilmarknaden i Uzbekistan, ett av världens mest korrupta länder.

Ett företag som kontrolleras av dottern till Uzbekistans president kan ha tagit mot totalt över 94 miljoner dollar av ett dotterbolag till Vimpelcom. Vid Stortingets utfrågning i dag försökte Abid Q. Raja från liberala Venstre pressa fram svar av Telenors vd Jon Fredrik Baksaas.

Är detta korruptionspengar eller är det inte det?

– Nja, från Vimpelcoms perspektiv är detta...

Ja, men från ditt perspektiv, är detta korruptionspengar eller inte?

– Ja, så som indicierna och saken verkar i dag så är det riktigt att ställa den frågan, men jag har alltså inget slutligt svar på det för att…

Så du tror att detta är korruptionspengar?

– Nja, det måste förundersökningen, till syvende och sist, avgöra.

Telenors vd säger att slutligen är polisutredningar i flera länder som måste avgöra om det har skett korruptionsbrott eller inte. Tydligt är att alla partier i Stortinget är mycket bekymrade över att delvis statliga Telenor har dragits in i en muthärva som är snarlik den som tvingade stora delar av Telia Soneras ledning att avgå.

Telenorchefen Baksaas själv satt i Vimpelcoms styrelse men lämnade det uppdraget i december i fjol, några veckor efter att tidningen Klassekampen hade publicerat dokument som visar på misstänkta utbetalningar av mutor. Baksaas fortsätter att förneka att han har haft kännedom om utbetalningarna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".