Färre fall av Ebola i hårdast drabbade länderna

Richard Myrenberg rapporterar
1:08 min

Nya siffror från världshälsoorganisationen WHO visar att ebolaepidemin verkar ha bromsat in ordentligt med mycket få rapporterade nya fall den senaste tiden.

Det är uppmuntrande resultat som WHO redovisar och kanske ett tecken på att det dödliga viruset nu på allvar börjar ge vika. All de tre värst drabbade länderna, Guinea, Sierra Leone och Liberia visar på rekordlåga nivåer av nyrapporterade fall.

Sierra Leone och Guinea har haft de lägsta antalet konfirmerade fall under en vecka, sedan augusti förra året. Liberia, som hade två dagar då inga nya fall rapporterades in har det lägsta antalet nyinsjukna sedan juni förra året.

Sierra Leones president Ernest Bai Koroma sa också i dag att han tror att landet inte kommer att ha några nyrapporterade fall av ebola i slutet av mars, och sa sig tro att landet kommer kunna förklaras som ebolafritt i maj.

I Sierra Leone så finns det nu distrikt som inte har rapporterat nya fall på 42 dagar, vilket är kravet för att kunna förklaras ebolafritt. Över 8 000 har dött i ebola av hittills 21 000 rapporterade fall.

FN:s generalsekreterare, Ban Ki-moon, har tidigare sagt att han tror att ebolaepidemin kan vara över i mitten av 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".