Syrizas partiledare Alexis Tsipras. Foto: Petros Giannakouris/AP.
Syrizas partiledare Alexis Tsipras talar under partiets kongress i januari. Foto: Petros Giannakouris/AP.

Vänsterradikal retorik smittar av sig i Grekland

"Inga fler uppoffringar"
2:36 min

Snart går Grekland till nyval och i opinionsmätningarna fortsätter vänsterradikala Syriza att leda över regeringspartiet Ny Demokrati. 

Partiledaren gör sitt bästa för att lugna omvärlden med att hans parti inte utgör ett hot mot stabiliteten i eurozonen. Samtidigt hörs nu även röster från regeringssidan om att det får vara ett slut på grekernas uppoffringar för att rädda landets krisande ekonomi.

– Hoppet kommer, Grekland rör sig och Europa förändras, säger Staikos Christos och sammanfattar därmed sitt parti Syrizas budskap inför det grekiska parlamentsvalet nästa söndag.

Vänsterradikala Syriza med sitt tal om skuldavskrivningar och höjda löner för kriströtta greker, har blivit något av ett rött skynke bland Europas ledare men i den grekiska valrörelsen har man medvind - och självförtroende.

– Undan för undan börjar de förstå att skrämseltaktiken inte fungerar och till och med Merkel, Tysklands förbundskansler, inser nu att demokratin måste få råda och att de måste sätta sig vid förhandlingsbordet med en Syrizaledd regering, säger Staikos Christos.

Hela Aten sjuder av politisk diskussion. På kaféerna, i taxibilarna och på tidningarnas förstasidor. En fortsatt hård åtstramningspolitik under sittande regering eller en helt ny inställning till de enorma budgethålen och kraven som omvärlden ställer för att säga ja till mer nödlån.

Nya varningar kommer varje dag från sittande premiärminister Antonis Samaras om vilka följder oppositionens politik skulle få för den grekiska ekonomin. Men samtidigt hörs nu också röster från hans eget parti om att grekernas tålamod är på väg att ta slut.

– Inga fler uppoffringar, säger Giorgios Koumoutsakos från det största regeringspartiet, konservativa Ny demokrati.

– Det grekiska folkets stolthet måste återupprättas. Det är ett budskap som våra partner måste acceptera.

Men den politiska analytikern Yanis Loulis avfärdar den retoriken som rent valfläsk.

– Säg det där till väljarna, inte till oss. Det är struntprat. Det är ett stort hål i budgeten. Det är problemet. Det är på grund av den där retoriken som de kommer förlora. De saknar trovärdighet, säger Yanis Loulis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".