Satellitfoto tagen 7 januari efter Bokom Harams attack. Foto: Amnesty International
Satellitfoto över Doron Baga tagen 7 januari efter Bokom Harams attack. Foto: Amnesty International

Bildbevis på Boko Harams attack

"Närmast katastrofal förstörelse"
1:26 min

Amnesty publicerar idag satellitbilder över Baga i nordöstra Nigeria som visar på en omfattande förstörelse efter Boko Harams attack på samhället för drygt en vecka sedan.

– Regeringen, med stöd från omvärlden, borde göra allt vad den kan för att stoppa upproret. Det är inte lätt men det går att göra, sade FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan till  BBC.

Även USA:s utrikesminister John Kerry har reagerat och sagt att Boko Haram är "en av de mest ondskefulla terrororganisationerna i världen just nu". Den senaste attacken från Boko Haram beskriver han som "ett brott mot mänskligheten, inget mindre".

Satellitfotona visar bilder före och efter attacken på Baga, men också över det närliggande Doron Baga ett par kilometer därifrån vid Tchadsjön. Drygt 3000 byggnader har bränts eller förstörts utifrån vad man kan se.

Daniel Eyre, Amnesty Internationals forskare för Nigeria, säger att bilderna tagna 2 och 7 januari visar på "närmast katastrofal förstörelse i de två samhällena, varav det ena i princip helt försvunnit från kartan under loppet av fyra dagar".

Det är talande att de få uppgifter som går att få fram om vad som hänt Baga kommer via satellitbilder. Det är ytterst farligt att bege sig till det här området för att närmare få veta hur många som har dödats. Men det visar på att förstörelsen är närmast total och flera vittnen talar om att hundratals har dödats i attacken.

Amnesty gick tidigare ut och sa att uppåt 2000 människor kan har dödats, medan den nigerianska armén hävdar att det är överdrivna siffror och att inte mer än 150 har dödats.

Tusentals människor har nu flytt området, varav många till grannlandet Tchad. Vittnesmål därifrån antyder att dödssiffran är mycket hög. En man berättar att han såg hundra döda bara i Baga under attacken och att Boko Haram-krigare sköt urskillningslöst mot kvinnor och barn som försökte fly. Överlevande berättar också att många, framförallt yngre kvinnor, tagits till fånga av den islamistiska terrorgruppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".