Ann Karlsson står med sin hund i sin stormskadade skog.
1 av 4
Ann Karlsson i sin stormskadade skog efter Egons framfart. Foto: Alexandra Svedberg, Ekot.
Ann Karlssons växthus som är helt raserat efter stormen Egon.
2 av 4
Ann Karlssons växthus efter stormen Egon. Foto: Alexandra Svedberg, Ekot.
Egon, storm, träd
4 av 4
Motorsåg, kran och hjullastare röjer undan ett större träd efter stormen Egons framfart. Foto: TT

Stora skogsskador efter Egon

Nu väntar mycket jobb för skogsägarna
1:45 min

Skogsstyrelsen uppskattar att stormen Egon fällde mellan två och en halv och tre miljoner skogskubikmeter under natten till i söndags.

– Här har vi en stor björk som har gått. Den har knäckts rakt av bara, säger skogsägaren Ann Karlsson utanför Lekeryd i Småland.

Uppe i storskogen på Ann Karlssons gård ligger jättestora granar huller om buller, en del på sniskan hängande mot andra träd; och så stora svarta rotvältor mot den vita blöta snön.

– Jag känner att det bara är jobb. Jag känner usch, inte nu igen. Men ändå, det är ju inte mycket om man jämför med hur det såg ut för tio år sen, säger Ann Karlsson.

Skogsstyrelsen har nu inventerat skadorna efter Egon och uppskattar att mellan två och en halv och tre miljoner skogskubikmeter har blåst ner.

– Det finns över ett stort område i Götaland men vi har en koncentration över Västra Götaland och Jönköpings län,  säger Stig Hermansson som är regional skadesamordnare.

Stormen Gudrun fällde 75 miljoner skogskubikmeter  för tio år sedan, så i jämförelse bleknar Egon.

Ann Karlsson blev ändå bedrövad över allt jobb med nerblåsta träd som måste tas om hand innan sommaren, och värst tyckte hon var att växhuset krossades.

– Det ser ut som att någon trampat på det, och så allt detta glassplitter överallt. Jag älskar att hålla på med mina odlingar, och jag får inte ut någonting på försäkringen.

– Ser man till naturkatastroferna ute i världen är det här ingenting, men det är jobbigt. Men nu ska vi se framåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".