Norsk oljeplattform. Foto: TT.
Foto: TT.

Norsk oljeindustri drar ner efter prisras

"Vi har dragit ner förväntningarna med 20 procent"
1:51 min

Raset för oljepriset bidrar till att Norges statliga oljemyndighet idag kraftigt skriver ner sin prognos för industrin de kommande åren.

– Vi har dragit ner förväntningarna med runt 20 procent för den femårsperiod vi pratar om, säger Oljedirektoratets chef Bente Nyland.

Investeringarna i norsk oljeindustri blir alltså en femtedel längre än vad Oljedirektoratet räknade med så sent som för ett år sedan. Med ett oljepris som har mer än halverats sedan i somras väljer många företag att skjuta upp nya projekt, och 2016 väntas antalet letningsbrunnar vara bara drygt hälften så många som 2013.

Aktiviteten i norsk oljeindustri påverkas också negativt av fortsatt höga kostnader. Fast där ser oljedirektören att en förändring är på gång.

– Statoil har ett stort program som har som mål att reducera kostnaderna. Vi vet att när oljepriset förblir lågt under en längre period så kommer industrin att anpassa sig till den verkligheten och tänka på nya sätt.

Kan det även innebära sänkta löner för de som arbetar i industrin?

– Det finns väl ingen kultur för att dra ner lönerna, men jag tror användande av teknologi och smartare arbetsmetoder kommer bli tydligare, säger Nyland.

Oljedirektören hoppas mycket på ny teknologi som kan sänka kostnaderna för industrin. Det kan till exempel handla om nya metoder för att få ut mer olja ur varje borrad brunn.

Staten riktar mycket forskningspengar till olje- och gasindustrin, men enligt oljedirektören är det ändå problem att få fram de pengar som krävs för att tekniken ska komma till praktisk nytta i produktionen.

– Den största utmaningen är att få det från laboratorier ut i den reella världen. Då blir det direkt; vem tar risken för att det ska fungera?

Och det är inte staten, i första hand?

– Nej, säger Bente Nyland

Oljepriset, 1983 – 2015

Källa: Eia.gov. Grafik: Liv Widell

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".