Delad bild: Utmanaren Alexis Tsipras och sittande premiärminister Antonis Samaras. Foto: AP.
Utmanaren Alexis Tsipras och sittande premiärminister Antonis Samaras. Foto: AP.

Nyvalet i Grekland närmar sig: "Väljer mellan två onda ting"

"Jag står inte ut med fler experiment"
2:14 min

Bland kriströtta greker börjar tålamodet ta slut efter flera år av försämrad levnadsstandard för att rädda landet ur den ekonomiska krisen. Om opinionsmätningarna stämmer kommer sittande regering att straffas av väljarna i nyvalet nästa söndag. Men oppositionens ledning är knapp och drabbas också de av grekernas låga förtroende för sina politiker.

– De säger att de ska göra det och det, de lovar det och det, säger pensionären Dimitra Adonopoulous om landets politiker som just nu gör sitt yttersta för att få väljarna över på sin sida.

Vid ett kafébord en bit bort tänder Mata Tsoukou en till cigarett och säger att i Grekland väljer man alltid det minst dåliga av två onda ting. Båda tänker rösta på sittande premiärminister Antonis Samaras parti Ny Demokrati.

– Jag står inte ut med fler experiment, låt Samaras avsluta det han börjat med, säger Dimitra Adonopoulous.

Hon har fått sin pension sänkt med nära 900 kronor och som nu försörjs av sonen som emigrerat till Storbritannien för ett jobb. Snart är alla kafégästar indragna i diskussionen om valet nästa söndag.

Om man ska tro opinionsmätningarna heter Greklands nästa premiärminister Alexis Tsipras, 40 år och ledare för det vänsterradikala partiet Syriza. Han lovar ett slut på den hårda åtstramningspolitiken, landet ska satsa sig ur krisen - och de enorma skulderna till utlandet ska kraftigt förhandlas ner.

Så i ett land där var fjärde arbetsför person går utan jobb och nästan alla fått se sin levnadsstandard försämras på senare år kunde man tro att ledningen för oppositionspartiet Syriza borde vara större än de runt tre procentenheter som skiljer dem från regeringspartiet Ny Demokrati i opinionen.

Förklaringen, säger den politiska analytikern Yanis Loulis, är att Syriza aldrig styrt landet och därför vet människor inte vad de har att vänta. Så när man väljer mellan två onda ting.

– Man kan inte räkna med någon överväldigande seger för någon av sidorna, säger Yanis Loulis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".