Isabella Lövin. Foto: TT
Isabella Lövin. Foto: TT

Ministerns nya jobb - arbeta med länder som riskerar krig

Isabella Lövin: Jag kommer att ägna mycket tid åt det här
1:57 min

Biståndsminister Isabella Lövin har utsetts till ny ordförande för OECD:s arbete i länder mot krig och konflikter. "Mycket av arbetet kommer att ske med sviktande stater som är utsatta för krigsrisk," säger ministern. 

Det innebär att Sveriges biståndspolitik kommer att få ett större fokus på konfliktförebyggande arbete enligt Isabella Lövin.

– Jag kommer att ägna mycket tid åt det här nu. Det handlar inte i första hand om att ge mer av biståndspengarna till de här länderna, utan det handlar om att föra en dialog med de här länderna, men också samordna givarländerna, så att man går i samma riktning och gör det i samma takt som mottagarländerna, de sviktande staterna behöver, och vad de själva identifierar att de behöver.   

För de cirka 20 sviktande staterna, som tillhör världens fattigaste länder, är det flera viktiga grundläggande reformer som krävs. Till exempel ett inkluderande politiskt system, ett fungerande rättsväsende och jämlikhet mellan könen.

De sviktande staterna är organiserade i en egen sammanslutning som kallas G7 plus och den leds av Sierra Leones finansminister Kaifala Marah. 

Det är honom Isabella Lövin ska samarbeta med för att genom biståndet bygga upp fungerande institutioner och samhällsfunktioner.

Målet är att förebygga och motverka de konflikter som återkommande drabbar dessa länder.

– Vi ser ju idag att vi har såna enorma problem, med säkerhet också. De här sviktande staterna är också en grogrund för terrorism och konflikter framöver. Så att gå in och försöka bygga ett stabilt samhälle innan det är för sent är oerhört viktigt, säger Lövin. 

Biståndsminister Isabella Lövin har alltså utsetts att leda dialogen mellan de rika OECD-länderna som ger bistånd och de sviktande länderna som är utsatta för krigsrisk.

I dessa stater som till exempel  Afghanistan, Somalia och Liberia går utvecklingen åt helt fel håll.

Till skillnad från andra fattiga länder som får det bättre, blir fattigdomen bara värre. Det är cirka en och en halv miljard människor som lever i de sviktande länderna.

– Ett av målen som finns identifierade nu är frihet från våld. Och här har ju länderna i den internationella dialogen varit med och drivit väldigt hårt just det målet. Frihet från våld betyder att vi har mycket större möjlighet att ta oss ur fattigdom. Alla de andra mänskliga rättigheterna kommer på undantag när det är konflikter.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".